
Suroviny
2 plechy
- 320 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- na špičku nože mletou skořici
- špetka soli
- 200 g másla
- 2 žloutky
- 2 polévkové lžíce rumu
- 140 g strouhaných vlašských ořechů
- Na potření:
- 50 g rozpuštěného másla
- Na obalení:
- 2 vanilkové cukry
- 50 g moučkového cukru
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr. Přidáme vanilkový cukr, sůl, skořici a promícháme. Změklé máslo nakrájíme na malé kostičky, přidáme do mouky spolu s rumem, žloutky a propracujeme těsto, do kterého naposledy přidáme strouhané ořechy. Těsto necháme 15 minut odpočinout. Na kávovém mlýnku umeleme dva vanilkové cukry a smícháme s moučkovým cukrem na obalení.
-
Dáme do mističky hladkou mouku. Z těsta odebíráme malé kousky, vyválíme v ruce váleček, který dáme do mouky a vtiskneme do malé formičky na rohlíčky, rohlíček opatrně vyndáme z formičky a klademe na plech s pečícím papírem. Takto postupně uděláme 2 plechy.
-
Troubu předehřejeme na 170°C a rohlíčky pečeme na třetí drážce trouby asi 20 minut. Musí se hlídat, jakmile jsou růžové zezdola, stáhneme je z plechu na vál i s papírem. Okamžitě je potřeme rozpuštěným máslem a obalíme v cukru.
Poznámka od kuchařky
Zítra vyválím 5 cm dlouhé válečky, konce zúžím a vytvaruji rohlíčky, aby byly každé jiné a ořechy dám lískové.









