
Suroviny
4 porce
- 3 housky z předešlého dne (i starší, zachovalé)
- 3 vejce
- 60 g pórku (asi 15 cm bílé části)
- 100 g gorgonzoly
- 50 g sýra comte nebo edamu (možno nahradit eidamem 40%)
- 8 lžic mléka
- 4 lžíce másla
- muškátový oříšek
- černý pepř
- sůl
- —
- Vývar:
- 1 malé hovězí žebro
- 1 malá mrkev
- 1/2 celeru
- 1 petržel
- 1 malé rajče
- nové koření
- bobkový list
- pepř
- sůl
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
Postup přípravy receptu
-
Z hovězího žebra, kořenové zeleniny, malého rajčete a koření připravíme dlouze tažený vývar (vše vložíme do studené vody a od bodu varu necháme zlehounka odpařovat 3-4 hodiny).
Nebo použijeme vývar připravený předem, nebo třeba i rychlý vývar z kostky, jsme-li tak zvyklí. -
Sýry nameleme na masovém strojku, nebo jemně nastrouháme.
-
Dopředu nakrájíme housky na co nejmenší kousky.
-
Pórek nakrájíme velmi najemno a orestujeme ho na jedné lžíci másla. Necháme vychladnout a promícháme s mletými sýry.
-
Přidáme vejce, mléko a třikrát k němu „strouhneme“ muškátový oříšek.
-
Vše dobře promícháme a přisypeme nadrobno nakrájené housky. Osolíme, opepříme, promísíme a necháme asi 15 minut nasáknout.
Z této hmoty vytváříme kuličky velikosti golfového míčku a nakonec je trochu rozplácneme namočenou lžící.
V pánvi rozehřejeme zbytek másla (můžeme přidat pár kapek oleje, aby máslo neprskalo) a knedlíčky opečeme z obou stran. Necháme vychladnout a odmastit na papírové utěrce a poté vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 5 minut.V kastrolku rozehřejeme 2 lžíce másla a zasypeme stejným množstvím mouky. Zalijeme připraveným vývarem do hustoty řidší omáčky a na mírné teplotě prováříme 20-30 minut.
Hotové knedlíčky podáváme přelité zahuštěným vývarem a konzumujeme lžící.Knedlíčky je možné konzumovat i v polévce s nezahuštěným vývarem, nebo přelité přepuštěným máslem a posypané jemně strouhaným parmazánem.
Poznámka od kuchařky
Recept pochází z GastroNews.cz, článku „Knedlíčky na lžíci“. Jelikož existuje několik variant tohoto receptu, předkládám svůj, oblíbený a vyzkoušený.