Tyrolská játra

236
- reklama -

Suroviny

1/ 2 kg hovězích jater
zelenina pod svíčkovou
cibule
bobkový list
nové koření (asi 2 ks)
sladkou smetanu
mléko podle potřeby
lžíci hořčice
olej
lžíci hladké mouky na zahuštění
lžíce octa (ohřát, nesráží se omáčka)
(Játra nesolím, dosoluji pouze omáčku buď masoxem nebo solí, jak kdo má rád.) (Játra pak dám do omáčky a ta si svou porci soli vezme právě z ní.)

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji orestujeme kořenovou zeleninu, buď mraženou, pokud máme, tak čerstvou. Přidáme cibuli, lžíci hořčice, ještě chvíli prohřejeme na naložíme naklepané, opepřené plátky jater.


    Zobrazit celý recept

  2. Orestujeme je z obou stran, podlijeme vodou, přidáme bobkový list, nové koření a dusíme do měkka. Když jsou játra měkká, vyndáme je a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem.

  3. Zahustíme omáčku lžící hladké mouky a smetanou, ze které uděláme záklechtku. Pokud je omáčka hustá, přilijeme trošku mléka a nakonec zastříkneme ohřátým octem, přisolíme a můžeme přidat lžičku cukru. Podáváme s knedlíkem.