- reklama -
Suroviny
- 1/ 2 kg hovězích jater
- zelenina pod svíčkovou
- cibule
- bobkový list
- nové koření (asi 2 ks)
- sladkou smetanu
- mléko podle potřeby
- lžíci hořčice
- olej
- lžíci hladké mouky na zahuštění
- lžíce octa (ohřát, nesráží se omáčka)
- (Játra nesolím, dosoluji pouze omáčku buď masoxem nebo solí, jak kdo má rád.) (Játra pak dám do omáčky a ta si svou porci soli vezme právě z ní.)
Postup přípravy receptu
-
Na oleji orestujeme kořenovou zeleninu, buď mraženou, pokud máme, tak čerstvou. Přidáme cibuli, lžíci hořčice, ještě chvíli prohřejeme na naložíme naklepané, opepřené plátky jater.
-
Orestujeme je z obou stran, podlijeme vodou, přidáme bobkový list, nové koření a dusíme do měkka. Když jsou játra měkká, vyndáme je a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem.
-
Zahustíme omáčku lžící hladké mouky a smetanou, ze které uděláme záklechtku. Pokud je omáčka hustá, přilijeme trošku mléka a nakonec zastříkneme ohřátým octem, přisolíme a můžeme přidat lžičku cukru. Podáváme s knedlíkem.
Kuchařka: JanaDorazinova