Suroviny
2 porce
- 2 kuřecí stehna
- 4 velké brambory
- 1 menší cuketa
- 1 velká cibule
- 1 palice česneku
- 1,5 polévkové lžíce oleje
- 1 necelá polévková lžíce čerstvého tymiánu + pár snítek do pekáče
- trocha najemno nakrájeného rozmarýnu (není nutné)
- 1 čajová lžička koření sumac
- špetka mletého kmínu
- sůl
- pepř
- Salát:
- 1/2 plechovky cizrny
- 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
- 2 čajové lžičky citronové šťávy
- 1/4 čajové lžičky kari
- 1/4 lžičky sladké papriky
- 1/2 čajové lžičky medu
- špetka drceného kmínu
- špetka pepře
Postup přípravy receptu
-
Olej, tymián, rozmarýn, 1 rozdrcený stroužek česneku, kmín a sumac jsem si smíchala v misce. Směsí jsem potřela kuře z obou stran a i pod kůží. Pak jsem jej ještě z obou stran osolila a opepřila.
-
Brambory jsem si omyla, nakrájela na větší kostky a vsypala do pekáče k masu. Cibuli jsem rozkrájela na větší kusy, zbytek palice česneku rozebrala na stroužky (ponechané ve slupce) a to vše jsem přidala do pekáče. Mírně jsem vše ještě osolila, opepřila, promíchala, podlila vodou, navrch jsem poházela pár snítek tymiánu a nechala péct 3/4 hodiny při 190°C. Po půl hodině pečení jsem přidala na větší kostky nakrájenou cuketu.
-
Po 3/4 hodině jsem na 10 minut stehna přesunula na rošt a nechala je trochu opéct i zespoda (není to nutné a prostě se pak bude jen péct ještě těch 10 minut v pekáčku). Pokud se voda hodně odpaří, mohou se brambory ještě mírně dodatečné podlít.
-
Na dresing jsem smíchala všechny ochucovací ingredience. Po vytažení pekáče z trouby jsem si 2/3 brambor s cibulí a cuketou smíchala s cizrnou do toho přidala připravený dresing.
-
Pečený česnek je možno sníst, nechat bokem a namazat na chleba či vyhodit. Jeho účel je v podstatě ochutit a ovonět.
Poznámka od kuchařky
Sumac jsou usušené a umleté plody škumpy, ale těch jedlých druhů typických pro Střední východ. Příchutí trošku jako citrón, proto je dobrý na maso, ryby, luštěniny nebo do salátů. A jako bonus podporuje trávení, zklidňuje žaludek a zabraňuje průjmům, vaří se z něj čaj při žaludečních potížích. Vím, že v Praze se sehnat dá (já jej dostala darem z Dubaje).
Salát s cizrnou není nutný. Maso se dá jíst i jen s pečenými brambory nasáklými vůněmi a chutěmi s pekáčku. Hořčicovo-kari dresing to spíše udělá lehce pikantní a cizrna je prostě úžasná =).