Tykvový chléb

68
- reklama -

Suroviny

600 g hladké mouky
400 g celozrnné mouky
250 g nastrouhané tykve
1 lžíce drceného kmínu
1 lžíce lenových semínek
20 g droždí
1 lžička medu
1 lžíce soli
cca 500 ml vlažné vody
celý kmín na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Z trošky vody, medu a droždia zamiešame kvások a necháme ho vzísť.

  2. V mise premiešame múky, rascu, semienka a soľ. Pridáme nastrúhanú tekvicu a opäť premiešame.
    Pridáme kvások, postupne pridávame vlažnú vodu a dobre vymiesime cesto. Necháme ho 1 hod kysnúť.

  3. Potom cesto rozdelíme na polovice a vytvarujeme šišky.

  4. Vložíme do dobre vymastených foriem na biskupský chlebíček. Necháme 15 min podkysnúť.
    Pofŕkame vodou a posypeme rascou.

  5. Pečieme na 200°C 15 min, potom znížime na 180°C a dopečieme (cca 30-40 min).

Poznámka od kuchařky

Recept na tento chlebík mám z nejakej knihy, bohužiaľ, nepamätám sa už z akej. Chlebík je ale výborný. Môže sa použiť akákoľvek tekvica, maslová, muškátová…ja používam klasickú českú odrodu Květa.