
Suroviny
4 – 5 porcí
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 200 ml mandarinkovo-pomerančového džusu
- 10 g práškové želatiny
- 100 g smetany na šlehání 31-33% (1/2 kelímku)
- moučkový cukr dle potřeby
- 4 ks mandarinek
- piškoty
- Na dozdobení povrchu:
- 100 g smetany na šlehání (1/2 kelímku)
- lžičku moučkového cukru
- 1 – 2 mandarinky
- meduňka nebo máta
Postup přípravy receptu
-
Zhruba polovinu džusu dáme do malého kastrůlku, přidáme želatinu, prošleháme metličkou a necháme zhruba 15 minut nabobtnat. Pak za stálého míchání malou metličkou na mírném plameni necháme rozpustit.
-
Teplota by neměla příliš přesáhnout 55-60°C, jelikož pak želatina netuhne. Rozhodně nesmí projít varem! Kdo nemá teploměr, tak teplota musí být taková, abychom v tekutině ještě udrželi prst. Rozpuštěnou želatinu odstavíme, přilijeme zbytek džusu a prošleháme dohromady s tvarohem, podle potřeby dosladíme a necháme trochu prochladnout.
-
Když hmota začíná mírně houstnout, tak do ní opatrně vmícháme ušlehanou šlehačku. Na dno pohárů vlijeme trochu tvarohové hmoty, přidáme část na kousky nakrájených mandarinek a na to rozložíme několik piškotů.
-
Necháme trošku zatuhnout, aby se piškoty zafixovaly a pak „neplavaly“ vzhůru. Pak přidáme opět tvarohovou hmotu a kousky mandarinek.
-
Dáme do chladničky pořádně ztuhnout, povrch dozdobíme dle vlastní fantazie šlehačkou, ovocem a meduňkou nebo mátou. Ovoce a k tomu vhodný džus jde měnit a používat podle sezóny.
Poznámka od kuchařky
Recept mám uveřejněný i tady http://www.merylas.estranky.cz/clanky/zmrzliny–so…