Tvarohový mazanec

118
- reklama -

Suroviny

400 g hladké mouky
100 g špaldové mouky
500 g měkkého tvarohu (kostky)
150 g másla (rozpuštěné vlažné)
150 g cukru
3 celá vejce
2 prášky do pečiva
vanilkový cukr
citronová kůra
2 lžíce rozinek namočených v rumu (i s tím rumem)
50 – 80 g mandle (posekané)
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Do mouky prosáté s práškem do pečiva přidáme tvaroh, máslo, cukry, vejce, kůru a vypracujeme těsto.

  2. Zapracujeme do něj část mandlí a rozinky, rozdělíme na polovinu, vyválíme dva bochánky, položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozkvedlaným vejcem s troškou mléka, posypeme zbylými mandlemi a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut, pak snížíme teplotu na 150°C a dopečeme do červena. Propečenost zjistíme špejlí.

  3. Necháme vychladnout a uchováváme v mikrotenu.

Poznámka od kuchařky

Recept je mírně upravený podle receptu paní Jany z VM uveřejněný na www.recepty.cz.