Suroviny
12 porcí
- 375 ml mléka
- špetka soli
- 100 g krupice
- 3 vejce
- 1 citrón
- 50 g změklého másla – Hery
- max 750 g ovoce
- 125 g cukru
- 1 KL vanilkové dřeně (můžete nahradit vanilkovým či skořicovým cukrem, ale musíte zachovat celkovou gramáž cukru)
- 300 g tvarohu (staniol)
- 50 g hladké mouky
- 1 KL prášku do pečiva
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit mléko se špetkou soli. Přidáme krupici, pořádně mícháme, aby nevznikly žmolky. Krupici necháme nabobtnat, poté ji vypneme a necháme zchladnout.
-
Utřeme změklé máslo s cukrem a citrónovou šťávou i kůrou. Poté po jednom vmícháme žloutky. Poté i krupičnou kaši a nakonec tvaroh.
-
Troubu zapneme na 160°C. Připravíme si ovoce. Do tvarohové hmoty prosejeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidáme sníh z vaječných bílků. Všechno pořádně zamícháme. Ovoce buď můžeme zamíchat do směsi. Nebo jej klasicky klademe navrch.
-
Použijeme klasickou formu o průměru 26 cm. Nevymazáváme, pouze na dno klademe pečící papír. Pečeme celou dobu při 160°C asi 1 hodinu. Zkoušíme špejlí.
Poznámka od kuchařky
1 ČL = čajová lžička; gramáž cukru záleží na ovoci, které použijete > já jsem použila broskve z konzervy a čerstvé hroznové víno, takže jsem tolik sladit nemusela.
Tento recept mám od své tety. ^^ Moc jí za něj děkuji!