Tvarohový dort s jahodami

60
- reklama -

Suroviny

Na drobenkový korpus:
– 200 g polohrubé mouky
– 50 g mletých ořechů
– 50 g kokosu
(nebo lze dáti 100 g jen ořechů nebo jen kokosu)
– 100 g cukru
– 120 g másla (nebo Hery)
– 2 žloutky
– 2 lžíce kakaa (nejlépe holandského typu)
– 1 lžička prášku do pečiva
– velké špetka skořice
Na náplň:
– 50 g třtinového cukru
– citronová a šťáva a kůra z 0,5 (půlky) citronu
– 500 g měkkého tvarohu
– 280 ml smetany ke šlehání
– 280 ml zakysané smetany
– 4 lžičky práškové želatiny
Do náplně:
– 500 g jahod (+250g na ozdobení)
– 4 lžíce cukru
– 4 lžíce třešňovice nebo višňovice

Postup přípravy receptu

  1. Všechny přísady na korpus smícháme dohromady, aby vznikla drobenková hmota. Tu pak namačkáme do vymazané kruhové formy (i na stěny, abychom měly okraj).


    Zobrazit celý recept

  2. Korpus pečeme samotný, asi 30 minut při 150°C.
    .

  3. Jahody omyjeme, nakrájíme, zakapeme třešňovicí a zasypeme cukrem. Přikryjeme a dáme do lednice odpočívat.

  4. Prošleháme tvaroh a obě smetany, přidáme citronovou kúru, šťávu a cukr.

  5. Želatinu necháme asi 10 minut nabobtnat, poté ji ohřejeme ve vodní lázni až k rozpuštění. Přidáme ji k části krému, pořádně utřeme a přimícháme zpět k celé směsi.

  6. Do krému přidáme jahody, nalijeme do korpusu a necháme alespoň 4 hodiny odpočinout v lednici. Nakonec před podáváním ozdobíme zbytkem jahod.

Poznámka od kuchařky

fotka zatím není, ale brzy bude 🙂