Tvarohový dort Jahody

74
- reklama -

Suroviny
20cm forma

Korpus:
100 g polohrubé mouky
100 g cukru písek
2 vejce
1 rovné lžičky prášku do pečiva
5 lžic oleje
4 lžic horké vody
špetka soli
jahodová marmeláda
2 banány
500 g měkkého tvarohu
cukr krystal dle chuti
želatinový ztužovač dr.Otker
400 ml šlehačky ke šlehání
2 ztužovače šlehačky
cukr moučka dle chuti
krém na zdobení:
2 lžíce solamylu
1 vanilkový cukr
250 ml mléka
kapka vanilkové tresti
125 g másla
cukr moučka dle chuti
potravinářské barvivo
čerstvé jahody

Postup přípravy receptu

  1. Bílky a špetku soli vyšleháme do pevného sněhu. Žloutky vyšleháme s cukrem do bělavé pěny, postupně všleháme vodu a olej, vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec zlehka vmícháme sníh. Těsto utovnáme do pečicí formy vyložené na dně pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 150°C cca 35 min. Poté odstraníme boky formy a necháme vychladnout.

  2. Formu opět složíme dohromady, vložíme vychladlý korpus – bez papíru 🙂 – potřeme marmeládou a na korpus nalijeme tvarohovou směs: v míse metličkou ručně 0,5 min. šleháme ztužovač se 100 ml vlažné vody a poté vmícháme tvaroh smíchaný s cukrem.

  3. Do tvarohu vtlačíme kolečka banánu a necháme v lednici cca 1hod. ztuhnout.

  4. Šlehačku vyšleháme se ztužovaci a naneseme na ztuhlou tvarohovou vrstvu.

  5. Poklademe půlkami jahod a ozdobíme krémem: solamyl svaříme s mlékem a vanilkovým cukrem, vychladlé vyšleháme s máslem, cukrem, obarvíme potravinovou barvou.

Poznámka od kuchařky

Zdobení krémy není můj šálek kávy, ale neteř dnes slavila 4.narozeniny a marcipánovým dortům moc nedá, raději má takovéhle lehké tvarohové kousky s čerstvým ovocem…tak snad se jí líbil a chutnal 🙂