
Suroviny
20cm forma
- Korpus:
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g cukru písek
- 2 vejce
- 1 rovné lžičky prášku do pečiva
- 5 lžic oleje
- 4 lžic horké vody
- špetka soli
- jahodová marmeláda
- 2 banány
- 500 g měkkého tvarohu
- cukr krystal dle chuti
- želatinový ztužovač dr.Otker
- 400 ml šlehačky ke šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
- cukr moučka dle chuti
- krém na zdobení:
- 2 lžíce solamylu
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml mléka
- kapka vanilkové tresti
- 125 g másla
- cukr moučka dle chuti
- potravinářské barvivo
- čerstvé jahody
Postup přípravy receptu
-
Bílky a špetku soli vyšleháme do pevného sněhu. Žloutky vyšleháme s cukrem do bělavé pěny, postupně všleháme vodu a olej, vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec zlehka vmícháme sníh. Těsto utovnáme do pečicí formy vyložené na dně pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 150°C cca 35 min. Poté odstraníme boky formy a necháme vychladnout.
-
Formu opět složíme dohromady, vložíme vychladlý korpus – bez papíru 🙂 – potřeme marmeládou a na korpus nalijeme tvarohovou směs: v míse metličkou ručně 0,5 min. šleháme ztužovač se 100 ml vlažné vody a poté vmícháme tvaroh smíchaný s cukrem.
-
Do tvarohu vtlačíme kolečka banánu a necháme v lednici cca 1hod. ztuhnout.
-
Šlehačku vyšleháme se ztužovaci a naneseme na ztuhlou tvarohovou vrstvu.
-
Poklademe půlkami jahod a ozdobíme krémem: solamyl svaříme s mlékem a vanilkovým cukrem, vychladlé vyšleháme s máslem, cukrem, obarvíme potravinovou barvou.
Poznámka od kuchařky
Zdobení krémy není můj šálek kávy, ale neteř dnes slavila 4.narozeniny a marcipánovým dortům moc nedá, raději má takovéhle lehké tvarohové kousky s čerstvým ovocem…tak snad se jí líbil a chutnal 🙂