
Suroviny
- Těsto:
- 220 g hladké mouky
- 120 g másla
- 70 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- strouhaná citronová kůra z poloviny citronu
- Krém:
- 250 ml mléka
- 200 g cukru
- špetka soli
- strouhaná citronová kůra z poloviny citronu
- 4 žloutky
- 500 g měkkého tvarohu
- 8 plátků želatiny (14 g)
- 500 ml smetany
- 1 mandarinkový kompot
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Z prosáté mouky a ostatních surovin si na vále rukama vyrobíme hladké těsto. Pracujeme rychle, aby se nám máslo moc nerozehřálo. Těsto si rozdělíme na dva stejné díly.
-
Na pečící papír obkreslíme tvar formy který vystřihneme. Na něj dáme polovinu těsta a přiklopíme potravinářskou fólií (pro snazší manipulaci můžeme dát fólii i pod papír). Válečkem vyválíme těsto do tvaru šablony formy. Poté otočíme i s fólií a těsto, které přesahuje šablonu ořežeme.
-
Poté opět otočíme, stáhneme fólii a nožem si naznačíme jednotlivé porce. Dáme péct na plech do předehřáté trouby na 200°C cca 10 minut. Po upečení ihned ještě horké rozkrájíme podle naznačených čar.
-
S druhou polovinou těsta uděláme to samé, jen s tím rozdílem že neděláme na těstě čáry, ale těsto dáme do formy ve které dort budeme dělat a poslouží nám jako základ dortu. U okrajů těsto dobře přimáčkneme a dáme péct. Necháme vystydnout.
-
Krém: Želatinu si dáme nabobtnat do studené vody. Oddělíme žloutky od bílků. Mandarinky si dáme okapat. Mléko, cukr, sůl a kůru z citronu dáme vařit a mícháme, aby se nám cukr rozpustil.
-
Když nám mléko začne vařit sundáme z ohně a za stálého míchání přidáme vymačkanou nabobtnanou želatinu, jednu po druhé. Za stálého šlehání pomalu jemným praménkem přiléváme horké mléko do žloutků. Směs přelijeme přes jemné síto. Přidáme tvaroh a šleháme dokud se vše dobře nespojí a směs je hladká.
-
Necháme vychladnout. Našleháme smetanu do tuha. Šlehačku opatrně zamícháme do směsi žloutků. Mícháme ze shora dolu, dokud neni vše dobře spojené. Část krému nalijeme do vychladlé formy, proložíme mandarinkami a nalijeme zbytek krému. Dáme ztuhnout do lednice. Když je krém ztuhlý vyskládáme navrch rozřezané trojúhelníčky a ty pocukrujeme moučkovým cukrem.