
Suroviny
- Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 70 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 125 g změklého másla
- na brusinky:
- 370 g brusinkového kompotu
- 4 plátky želatiny
- na náplň:
- 8 plátků želatiny
- 2 citrony – šťáva z nich
- 500 g odtučněného tvarohu
- 500 g šlehačky
- 200 g cukru
- na dozdobení:
- 100 ml šlehačky
- 1 lžice brusinek
Postup přípravy receptu
-
Vejce krátce šleháme s cukry cca 1 minutu. Zašleháme máslo a vypracujeme s moukou do hladkého těsta. Rozdělíme na dvě půlky, jednu dáme do lednice.
-
Na pečícím papíru vyválíme těsto na průměr 24 cm, propícháme víckrát vidličkou,dáme na plech a do vyhřáté trouby péct zhruba na 10 minut na 200°C. To samé uděláme s druhou půlkou těsta, jen s rozdílem, že hned po vyndání z trouby nakrájíme na 12 kusů. Necháme stranou vystydnout.
-
Hladkou placku dáme na podnos a vložíme do dortového kruhu. Plátky želatiny necháme 5 minut nabobtnat ve studené vodě, poté vodu vymačkáme, dáme zahřát do kastrůlku.
-
Když je želatina rozpuštěná, vmícháme do ní brusinky a řádně promícháme. Rozetřeme na upečený korpus a dáme na půl hodinky ztuhnout. Zbylé plátky želatiny necháme nabobtnat ve studené vodě 5 minut.
-
Mezitím vyšleháme tvaroh s cukrem a šťávou z jednoho citronu. Z želatiny vymačkáme vodu, dáme zahřát do kastrůlku a až se rozpustí, tak vmícháme citronovou šťávu.
-
Takto připravenou želatinu vmícháme do připraveného tvarohu. Na chvilku dáme vychladnout do lednice.
-
Šlehačku si ušleháme a opatrně přimícháme do polotuhého tvarohu. Celou masu nalijeme na ztuhlé brusinky, uhladíme a necháme min. 6 hodin ztuhnout v lednici.
-
Po 6 hodinách odstraníme dortový kruh, naskládáme předem nakrájený vrch korpusu, dozdobíme šlehačkou a brusinkami.
Poznámka od kuchařky
Zdroj : Laura pečení na jaře








