Tvarohovo-skořicový koláč

59
- reklama -

Suroviny

Těsto:
60 g másla
60 g hnědého cukru
1 vejce
170 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
Náplň:
500 g tvarohu
180 g zakysané smetany
1 vanilkový cukr
60 g cukru moučky
1 vejce
1-2 jablka (nemusí být)
Skořicová poleva:
50 g másla
1 zarovnaná lžíce skořice
50 g hnědého cukru
1 lžíce hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Promícháme povolené máslo a cukr, přidáme vejce a skořici. Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme k máslovému základu a vypracujeme těsto. Roztlačíme ho rukama do formy o průměru 26 cm.


    Zobrazit celý recept

  2. Zapneme troubu – asi na 180 st., horkovzdušnou na 160. Na těsto nastrouháme – pokud chceme – nahrubo oloupané jablko (opravdu jen slabounkou vrstvu) a zalijeme tvarohovou směsí, která vznikla prošleháním všech surovin na náplň. Důkladně ji rozetřeme, trochu formou zahýbáme, aby se pravidelně rozlila.

  3. Do kastrůlku dáme rozehřát máslo, přidáme skořici, cukr a nakonec mouku. Pořádně promícháme tak, aby nebyly hrudky.

  4. Skořicovou polevu lžící nakapeme na tvarohovou náplň. Vezeme vidličku, její hroty ponoříme asi 1 cm do polevy a krouživými pohyby jí rozmícháme do horní vrstvy tvarohu po celé ploše.

  5. Připravený koláč pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut. Necháme důkladně vychladnout – nejlépe do druhého dne. Skladujeme v lednici.

Poznámka od kuchařky

Volně podle stránek Pradobroty