Suroviny
- Těsto:
- 60 g másla
- 60 g hnědého cukru
- 1 vejce
- 170 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- Náplň:
- 500 g tvarohu
- 180 g zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 60 g cukru moučky
- 1 vejce
- 1-2 jablka (nemusí být)
- Skořicová poleva:
- 50 g másla
- 1 zarovnaná lžíce skořice
- 50 g hnědého cukru
- 1 lžíce hladké mouky
Postup přípravy receptu
-
Promícháme povolené máslo a cukr, přidáme vejce a skořici. Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme k máslovému základu a vypracujeme těsto. Roztlačíme ho rukama do formy o průměru 26 cm.
-
Zapneme troubu – asi na 180 st., horkovzdušnou na 160. Na těsto nastrouháme – pokud chceme – nahrubo oloupané jablko (opravdu jen slabounkou vrstvu) a zalijeme tvarohovou směsí, která vznikla prošleháním všech surovin na náplň. Důkladně ji rozetřeme, trochu formou zahýbáme, aby se pravidelně rozlila.
-
Do kastrůlku dáme rozehřát máslo, přidáme skořici, cukr a nakonec mouku. Pořádně promícháme tak, aby nebyly hrudky.
-
Skořicovou polevu lžící nakapeme na tvarohovou náplň. Vezeme vidličku, její hroty ponoříme asi 1 cm do polevy a krouživými pohyby jí rozmícháme do horní vrstvy tvarohu po celé ploše.
-
Připravený koláč pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut. Necháme důkladně vychladnout – nejlépe do druhého dne. Skladujeme v lednici.
Poznámka od kuchařky
Volně podle stránek Pradobroty