
Suroviny
dle chuti
- Množství dle chuti:
- bílá veka nebo toustový chléb
- měkký tvaroh
- cukr krupice dle chuti
- citronová kůra
- švestková povidla (rozvary či marmeláda, pokud je máte radši)
- rozšlehané vejce se špetkou soli, dle potřeby
- vanilkový cukr
- mléko
- máslo s olejem na smažení
Postup přípravy receptu
-
Veku (toustový chléb) pokrájíme na plátky, pokud ji nemáme již předkrájenou. Tvaroh dle chuti osladíme, záleží i na sladkosti povidel a přistrouháme trošku citronové kůry. Povidla můžeme dochutit například skořicí, dle potřeby naředit rumem nebo naopak zahustit strouhaným perníkem. Vše dle vlastní chuti.
-
Polovinu plátků veky (tousťáku) potřeme tvarohem a polovinu povidly. Množství dle chuti, někdo radši náplně více, někdo méně. Potřené plátky k sobě „přilepíme“a suché strany plátků namočíme do vyšlehaných vajec se špetkou soli, vanilkovým cukrem a mlékem. Na jedno vejce přidáváme cca 1,5 lžíce mléka nebo smetany na vaření.
-
Takto připravené naplněné a ve vejcích smočené plátky veky (tousťáku) klademe do pánve s roztopeným máslem smíchaném s olejem a smažíme z obou stran dozlatova.
-
Podáváme k snídani, rychlému obědu nebo večeři s čajem, bílou kávou, kakaem. Před podáváním můžeme posypat moučkovým nebo skořicovým cukrem. Lze jíst i vychladlé.









