Suroviny
- 500 g měkkého tvarohu
- 100 g máku (celého nemletého)
- 3 vejce
- špetka soli
- 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2-3 lžíce medu
- asi 10 švestek (čerstvých nebo z kompotu)
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozělíme na žloutky a bílky.
Do bílků přidáme špetku soli, vyšleháme tuhý sníh a odložíme stranou. -
Do druhé misky dáme tvaroh (použila jsem jeden polotučný a jeden tučný), žloutky, mák, pudinkový prášek, vanilkový cukr a med a vše chvíli šleháme.
Pak postupně vmícháme připravený sníh. -
Dno dortové formy vyložíme papírem na pečení, boky vymažeme změklým máslem.
Těsto vyklopíme do formy a uhladíme.
Švestky přepůlíme, vyndáme pecky a půlky švestek naklademe do středu formy. -
Formu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 35 minut. Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme ho asi 10 minut ve formě zchladnout.
Pak ho patrně vyndáme z formy a před podáváním necháme dobře vychladit.
Kdo má raději sladší, může si svou porci polít javorovým sirupem.
Poznámka od kuchařky
Koláč můžeme upéct i s jiným ovocem, vhodné jsou třešně nebo meruňky.