Tvarohovo-makový koláč se švestkami (bez mouky)

67
- reklama -

Suroviny

500 g měkkého tvarohu
100 g máku (celého nemletého)
3 vejce
špetka soli
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
1 sáček vanilkového cukru
2-3 lžíce medu
asi 10 švestek (čerstvých nebo z kompotu)

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozělíme na žloutky a bílky.
    Do bílků přidáme špetku soli, vyšleháme tuhý sníh a odložíme stranou.


    Zobrazit celý recept

  2. Do druhé misky dáme tvaroh (použila jsem jeden polotučný a jeden tučný), žloutky, mák, pudinkový prášek, vanilkový cukr a med a vše chvíli šleháme.
    Pak postupně vmícháme připravený sníh.

  3. Dno dortové formy vyložíme papírem na pečení, boky vymažeme změklým máslem.
    Těsto vyklopíme do formy a uhladíme.
    Švestky přepůlíme, vyndáme pecky a půlky švestek naklademe do středu formy.

  4. Formu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 35 minut. Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme ho asi 10 minut ve formě zchladnout.
    Pak ho patrně vyndáme z formy a před podáváním necháme dobře vychladit.
    Kdo má raději sladší, může si svou porci polít javorovým sirupem.

Poznámka od kuchařky

Koláč můžeme upéct i s jiným ovocem, vhodné jsou třešně nebo meruňky.