
Suroviny
- Těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 50 ml smetany na vaření
- 150 ml vody
- 2 celá vejce (stačí velikost M)
- necelý hrnek hnědého cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1 lžíce jemně mleté instatní kávy (Velvet apod.)
- ________________________________
- Tvarohový krém:
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 40 g zakysané smetany (16% tuku)
- asi 5 lžiček moučkového cukru
- 1/2 želatinového ztužovače zastudena
- ________________________________
- Čoko krém:
- 100 g hořké čokolády (nejméně 50% tuku)
- 100 ml smetany ke šlehání
- 5 dkg ztuženého tuku (např. Omega)
- 1 lžíce jemně mleté instantní kávy
Postup přípravy receptu
-
Sypké suroviny smícháme dohromady (kakao prosejeme). Pak přidáme vejce, mléko a oleje a důkladně měchačkou promícháme.
-
Vlijeme na velký plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 170°C asi 25 minut (špejlí zjistíme, zda je propečený střed).
-
Hotový korpus necháme vychladnout.
-
Tvaroh rozmixujeme s kysanou smetanou a cukrem. Pak do 100 ml vody vsypeme želatinový ztužovač, rychle promícháme a vlijeme ke tvarohové směsi. Zamícháme. Ochutnáme, podle potřeby dosladíme a vše ještě jednou zamícháme a nalijeme na korpus.
-
Smetanu přivedeme téměř k varu, odstavíme a přidáme instantní kávu.
-
V misce na vodní lázni rozpustíme ztužený tuk s nalámanou čokoládou a pak smícháme s kávovou šlehačkou. Odstavíme a po pěti minutách rozetřeme na tvarohový krém. Můžeme dozdobit.
-
Hotové řezy uložíme do chladna, alespoň na čtyři hodiny.
Poznámka od kuchařky
Místo smetany na vaření a vody můžeme použít polotučné mléko.
Korpus také dobrý, když jej nejprve namažeme pikantní marmeládou – rybízovou nebo meruňkovou.