Tvarohové řezy s broskvemi

161
- reklama -

Suroviny
14 porcí

Těsto:
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
140 g másla nebo jiného tuku
2 lžičky prášku do pečiva
1 vejce
citronová kůra
1 bílek na potření vyváleného těsta na plechu
Na tvarohovou hmotu:
500 g tvarohu ve vaničce nebo kostce
1 vanilkový cukr
60 g moučkového cukru – dle potřeby
1 vanilkový pudink – prášek
3 lžíce rumu
2 vejce
velký broskvový kompot – 820 g (budeme potřebovat i 250 ml nálevu)

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme mouku, cukr, kůru, prášek do pečiva, přidáme na menší kousky nakrájený tuk, vejce a rychle zpracujeme v těsto. Zpracování nakonec dokončíme na nepatrně podsypaném vále a těsto můžeme na chvíli odložit do chladu. Z těsta vypracujeme kratší váleček, ten dáme na pečící papír o velikosti plechu, počítáme i se zvýšenými okraji. Pracovní desku stolu pod papírem mírně navlhčíme, papír nebude klouzat. Těsto vyválíme přes celý papír a pak lehce i s papírem přeneseme na hluboký plech s okraji o velikosti cca 42 x 32 cm. Malým válečkem s rukojetí případně těsto doupravíme a nezapomeneme na zvýšené okraje. Povrch těsta potřeme bílkem.

  2. Na náplň scedíme a necháme okapat broskve z kompotu a odměříme 250 ml nálevu. Rozšleháme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkem a vejci, přidáváme šťávu z kompotu a rum. Vše najednou taky můžeme rozmixovat tyčovým mixérem. Na připravené těsto rozložíme na kousky nakrájené broskve, zalijeme tekutou tvarohovou směsí, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Pekla jsem na horkovzduch, cca 40 minut při 160°C.

  3. Moučník před podáváním necháme důkladně ztuhnout, nejraději v chladničce.

Poznámka od kuchařky

Můžeme použít jakýkoliv kompot, pokud použijeme čerstvé ovoce, tak do tvarohové náplně dáme místo kompotové šťávy mléko a zvýšíme množství cukru. Případně ještě přidáme citronovou kůru.

Pokud bude tvaroh řidší, to bývá hlavně z vaničky, tak přidáme ještě navíc 1/3 až 1/2 sáčku vanilkového pudinku.

A co se týká potření těsta bílkem, je to rada od zkušené cukrářky, kterou jsem někde vyčetla. Na těstě se udělá tenký „film“ a těsto při pečení nezvlhne od náplně. Myslím, že by to mohlo fungovat a budu ráda za případné postřehy 🙂 Jinak se v podobných receptech setkávám s tím, že se nejprve těsto předpeče, následně se přidá náplň a dopeče se.