Tvarohové palačinky s dýňovou náplní

54
- reklama -

Suroviny

Palačinky:
400 ml mléka
200 g měkkého tvarohu
1 celé vejce
2 rovné lžíce moučkového cukru
4 lžíce celozrnné mouky
7 lžic hladké mouky
špetka soli
Náplň:
1 dýně Hokkaido
4 lžíce třtinového cukru
70 g másla
3 hřebíčky
kousek skořice
2 lžíce zakysané smetany (nebo 100 ml sladké)
K servírování:
měkký tvaroh
citronová šťáva
javorový sirup (poměr 1:1) na polití
moučkový cukr na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Z ingrediencí na těsto vyšlehat řidší těsto a nechat ho odpočinout, než se udělá náplň. Pokud byste měli pocit, že je mouky málo, přidejte, ale pozor, celozrnná mouka zhutní postupně!

  2. Na náplň: do kastrolu rozpustit máslo, zasypat cukrem, až je z něj karamel, vsypat dýni na kostky a pořádně obalit.

  3. Přidat koření, lehce podlít vodou a pod poklicí dusit asi 10min nebo dokud není dýně měkká. Když už se rozpadá, odstavit, vlít smetanu, zamíchat.

  4. Palačinky upéct na pánvi, na talíři plnit dýňovou náplní, sypat cukrem, polít citronovým sirupem a podávat s kopečkem měkkého tvarohu pro osvěžení.

Poznámka od kuchařky

Byla to moje premiéra s hokkaidó, tak jsem nevěděla, jestli ji fakt můžu nechat neoloupanou. Zkusila jsem to tedy tak napůl a slupka se opravdu rozvařila a byla úplně měkká, takže příště neloupat!

K pečení palačinek jsem použila včelí vosk – viz foto. Stačilo ho malinko a žiju v domnění, že jsem to vyřešila zdravěji (než při použití oleje). Na chuti med (bohužel) nebyl znát.

Inspirace: www.varime-detem.cz