
Suroviny
- 50 g másla
- 2 vejce
- 250 g tvarohu
- hrubá mouka
- 1/2 citronu
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- marmeláda (nebo pomačkané čerstvé ovoce)
- cukr moučka
- máslo na přelití
Postup přípravy receptu
-
Vyšleháme máslo se žloutky a špetkou soli, zašleháme tvaroh, přidáme kůru a šťávu z citronu a vmícháme mouku (množství bude záležet na tvarohu, aby bylo těsto docela dost husté) a sníh z bílků.
-
Zavařujeme do vody přes sítko na halušky, po vyplavání vyndáváme do kastrůlku s kouskem másla, promícháme pro omaštění.
-
Na talíři dáme na nočky marmeládu (výborné by byly určitě i čerstvé, pomačkané jahody), zasypeme cukrem a přelijeme máslem. Pro mě nezbytný ještě hrnek poctivého mléka.
Poznámka od kuchařky
Nedávno jsem tu objevila knedlík s marmeládou – pro mě převratná novinka, která velmi mile překvapila. Jinak by mě toto nenapadlo. Mám ráda ovocné knedlíky, kynuté i tvarohové, ale nerada je dělám. Tyto, díky jednoduchosti a domácí marmeládě, která téměř nahradí čerstvé ovoce a chuti rozhodně neuškodí, se mi zdají velmi vděčné…