Tvarohové nočky s borůvkovou omáčkou – pro nejmenší

109
- reklama -

Suroviny
209 kuliček

500 g tučného tvarohu
3 vejce
špetka soli
300 g rýžové krupičky + na podsypání a obalení
700 g borůvek
špaldový sirup
javorový sirup

Postup přípravy receptu

  1. Tvaroh dáme do mísy, přidáme vejce, sůl a rýžovou krupičku. Vypracujeme těsto a na desku posypanou rýžovou krupičkou vykrajujeme lžící stejné kousky. Z kousků vytvarujeme kuličky.

  2. Do velkého hrnce dáme vařit vodu se špetkou soli. Když voda vře, vhazujeme kuličky tak, aby pokryly celé dno. Přivedeme k varu a necháme kuličky vyplavat na povrch.

  3. Když kuličky plavou nahoře, vaříme je cca 5 minut, potom je promícháme a vaříme ještě asi 3-4 minuty. Jednu kuličku vytáhneme a zkusíme, jestli je hotová, případně necháme vařit další minutu či dvě – podle velikosti kuliček.

  4. Oprané borůvky dáme do kastrůlku, rozmačkáme mačkadlem na brambory a podlijeme trochou vody. Přivedeme k varu, rozmixujeme ponorným mixérem a osladíme dle chuti a kyselost/sladkosti borůvek. Několik minut povaříme.

  5. Nočky vytáhneme z hrnce, dáme na talíř a přelijeme borůvkovou omáčkou.

Poznámka od kuchařky

Vhodnost dle zavedených surovin.

Osladit se dá jakýmkoliv sirupem, podle chuti.

Většinu borůvek jsem rozmačkala před vařením, ne všechny se povedly, tak jsem zbytek rozmixovala, aby konzistence byla omáčková.

Z uvedeného množství jsem měla 209 kuliček – záleží na jejich velikosti, dělala jsem je v průměru cca 1-1,5 cm velké.