
Suroviny
cca 8 dle velikosti
- 500 g měkkého tvarohu z vaničky
- 200 g zakysané smetany
- 2 vanilkové cukry
- 30-50 g moučkového cukru – dle potřeby
- 1 mandarinkový kompot o hmotnosti 312 g
- 20-21g sypké želatiny živočišného původu
- zhruba 80 g piškotů – dle potřeby
- 1/2 lžičky oleje na vymazání jednoporcových formiček
Postup přípravy receptu
-
Mandarinkový kompot scedíme, šťávu odměříme a pokud je třeba, doplníme troškou vody na objem 150 ml. Vlijeme do malého rendlíku, vmícháme želatinu a necháme ji zhruba půlhodinku nabobtnat. Pak ji za stálého míchání na slabším příkonu tepla rozpustíme, zhruba při teplotě 50 – 55°C. Teplotu zbytečně nezvyšujeme a želatina nesmí projít varem. Odstavíme a před použitím nenecháváme dlouho stát.
-
Do mísy dáme tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkové cukry, 30 g moučkového cukru a směs prošleháme. Pak přidáme ještě teplou rozpuštěnou želatinu, promícháme a pokud je třeba, dosladíme. Pracujeme rychle, směs rychle houstne, obzvlášť, pokud máme velmi studený tvaroh a smetanu.
-
Do formiček, velmi jemně vymazaných olejem (pouze mastný film), dáme po lžíci směsi ještě bez ovoce, kvůli pěknému povrchu. Formičky je dobré mít vychlazené, ale není to úplně nutné. Do zbytku vmícháme mandarinky a následně do formiček prokládáme s piškoty.
-
Vložíme do chladničky a necháme několik hodin v chladu, klidně i do druhého dne. Směs ztuhne brzy, ale je třeba, aby zvláčněly piškoty. Pak vyklopíme z formiček a podáváme. Pokud by byl s vyklopením problém, ponoříme krátce do horké vody. Ale mně se to nestalo. Na talíř můžeme ještě přidat šlehačku a dozdobit meduňkou.
Poznámka od kuchařky
Místo jednoporcových formiček se dá použít nějaká větší forma a dezert pak nakrájet na porce. Je to pak i s rychlejší přípravou, výsledek je na třetí fotografii. S oblibou používám silikonové formy, jednoporcové mám plastové.
Místo mandarinkového kompotu by šel použít i broskvový s tím, že ovoce nakrájíme na menší kousky.