
Suroviny
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 4-5 PL hladké mouky
- 3 PL jemné strouhanky
- 1 vejce
- čokoláda hořká
- sůl, cca 1/4 ČL
- meruňky
- máslo
- tvaroh měkký nebo tvrdý
- moučkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme tvaroh, mouku, vejce, sůl a vše dobře promícháme. Podle potřeby přidáváme postupně strouhanku a vypracujeme hladké těsto. Těsto by mělo být vláčné a nelepivé. Pokud se bude lepit (vždy záleží na savosti mouky), přidáme více strouhanky nebo mouky.
-
Z těsta uděláme šišku o průměru cca 3 cm a nakrájíme ji na stejné dílky. Pracovní desku poprášíme moukou a dílky válečkem vytvarujeme do požadovaného kruhu (kruhy děláme podle velikosti meruněk, aby se dobře uzavřely knedlíky).
Do většího hrnce dáme vodu, špetku soli a přivedeme ji k varu. -
Meruňky vypeckujeme. Malé meruňky dáváme do těsta celé, pokud jsou velké, tak je rozpůlíme.
Do meruněk vložíme kostičky čokolády, dáme je na připravené kruhy, uzavřeme je jako měšce (viz foto) a vytvarujeme knedlíky. -
Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme je cca 8 minut – doba varu záleží na velikosti knedlíků.
Knedlíky podáváme s nastrouhaným tvrdým nebo měkkým tvarohem, posypané moučkovým cukrem a přelité máslem.
Poznámka od kuchařky
Čokoládu nemusíte do meruněk dávat. Na meruňkové knedlíky můžete dát tvaroh, nahrubo na něj nastrouhat čokoládu, posypat moučkovým cukrem a přelít máslem.
Tento recept mám již čtyřicet let od jedné bývalé kolegyně a když meruňkové knedlíky s čokoládou dělám, vždy si na ni vzpomenu;-)