Suroviny
8 porcí
- 500 g polohrubé výběrové mouky
- 100 g cukru moučky
- 3 žloutky
- 250 ml mléka
- 1 kostka droždí Fala
- 180 g másla
- nebo 150 g slunečnicového oleje
- špetka soli
- kůra z jednoho citronu
- povidla cca 4 PL
- máslo na potírání, cca 1 vrchovatá KL
- Náplň:
- tvaroh
- žloutky
- cukr moučk
- rozinky
- vanilkový cukr
- vanilkové aroma
- (náplně můžeme udělat větší množství, podle toho, kolik máme tvarohu, protože to co nám zbude, můžeme uchovat v mrazáku)
- Posypka (žmolenka):
- změklé máslo
- cukr moučka
- hladká mouka
- (rukama vmačkáváme do sebe, až se suroviny spojí)
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka s jednou KL cukru rozdrobíme kostku droždí a necháme vzejít kvásek.
-
V míse ušleháme cukr se žloutky a postupně zašleháváme změklé máslo nebo olej. Následně přidáme veškerou mouku, sůl, citronovou kůru a kvásek. Hněteme těsto tak dlouho, až je nelepivé (šlehací metly jsme vyměnili za hnětací háky)
-
Dáme vykynout (zpravidla až zvětší svůj objem na dvojnásobek). Těsto pak vyklopíme na vál a dělíme na čtyři kusy. Rukama rozprostřeme těsto (natvarujeme ) do podoby hodně přibližného tvaru budoucích koláčů
-
Na těsto dáme dostatečné množství náplně a přehneme okraje, až se těsto spojí a tvaroh je pak uvnitř. Rukama skulíme do tvaru koule, kterou přeneseme na plech s pečícím papírem tak, aby se tam vešel ještě jeden koláč, otočíme spojem (švy) dolů a pomoučněným dnem hrnce přiměřené velikosti stlačíme do podoby koláče. Pomažeme okraje koláče rozpuštěným máslem a do středu dáme povidla a na ně posypku.
-
Pečeme horkovzduchem dva plechy najednou, t.j. čtyři koláče, na 170 °C po dobu 35 až 40 minut.
V běžné troubě jeden plech na 200 °C 20 minut.
Poznámka od kuchařky
Předpokládám, že čtenářky si poradí s výrobou tvarohové náplně a žmolenky tzv. „odoka“. Pokud chce být někdo puntičkář, tak se podívá na tento odkaz.