Tvarohové koláče velké

73
- reklama -

Suroviny
8 porcí

500 g polohrubé výběrové mouky
100 g cukru moučky
3 žloutky
250 ml mléka
1 kostka droždí Fala
180 g másla
nebo 150 g slunečnicového oleje
špetka soli
kůra z jednoho citronu
povidla cca 4 PL
máslo na potírání, cca 1 vrchovatá KL
Náplň:
tvaroh
žloutky
cukr moučk
rozinky
vanilkový cukr
vanilkové aroma
(náplně můžeme udělat větší množství, podle toho, kolik máme tvarohu, protože to co nám zbude, můžeme uchovat v mrazáku)
Posypka (žmolenka):
změklé máslo
cukr moučka
hladká mouka
(rukama vmačkáváme do sebe, až se suroviny spojí)

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka s jednou KL cukru rozdrobíme kostku droždí a necháme vzejít kvásek.


    Zobrazit celý recept

  2. V míse ušleháme cukr se žloutky a postupně zašleháváme změklé máslo nebo olej. Následně přidáme veškerou mouku, sůl, citronovou kůru a kvásek. Hněteme těsto tak dlouho, až je nelepivé (šlehací metly jsme vyměnili za hnětací háky)

  3. Dáme vykynout (zpravidla až zvětší svůj objem na dvojnásobek). Těsto pak vyklopíme na vál a dělíme na čtyři kusy. Rukama rozprostřeme těsto (natvarujeme ) do podoby hodně přibližného tvaru budoucích koláčů

  4. Na těsto dáme dostatečné množství náplně a přehneme okraje, až se těsto spojí a tvaroh je pak uvnitř. Rukama skulíme do tvaru koule, kterou přeneseme na plech s pečícím papírem tak, aby se tam vešel ještě jeden koláč, otočíme spojem (švy) dolů a pomoučněným dnem hrnce přiměřené velikosti stlačíme do podoby koláče. Pomažeme okraje koláče rozpuštěným máslem a do středu dáme povidla a na ně posypku.

  5. Pečeme horkovzduchem dva plechy najednou, t.j. čtyři koláče, na 170 °C po dobu 35 až 40 minut.
    V běžné troubě jeden plech na 200 °C 20 minut.

Poznámka od kuchařky

Předpokládám, že čtenářky si poradí s výrobou tvarohové náplně a žmolenky tzv. „odoka“. Pokud chce být někdo puntičkář, tak se podívá na tento odkaz.

http://miric.unas.cz/naplne/