
- reklama -
Suroviny
- Těsto:
- 700 g hladké mouky
- 100 g cukru
- špetka soli
- 1 lžíce cukru
- 125 g mádla
- 3 žloutky
- 30 g droždí
- 300 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- Tvarohová náplň:
- 1 žloutek
- 1 bílek na sníh
- 150 g tvarohu
- 80 g moučkového cukru
- hrozinky
- Maková náplň:
- 100 g máku
- 125 ml mléka
- 25 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- Drobenka:
- 50 g hrubé mouky
- 25 g másla
- 25 g cukru
Postup přípravy receptu
-
Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Mouku smícháme se solí, rozpustěným máslem, žloutky, cukrem, přidáme kvásek a uděláme těsto. Těsto necháme alespoň hodinu kynout.
-
Mezitím uděláme náplně. Mák provaříme s mlékem, osladíme a necháme vystydnout. Tvaroh smícháme se žloutkem a cukrem a přidáme vyšlehaný sníh.
-
Po vykynutí těsta uděláme cca 45 g bochánky, které dáme na plech a pod utěrkou necháme chvíli kynout. Do bochánků uděláme pomocí skleničky nebo jiného předmětu “dolíčky”, kam dáme tvarohovou a makovou náplň. Makové koláče ozdobíme drobenkou a tvarohové hrozinkami.
-
Koláče pečeme na 180 stupňů cca 20 minut.
Poznámka od kuchařky
Přeji dobrou chuť.
Kuchařka: Kolbabka