
- reklama -
Suroviny
podle velikosti krájení
- – 1 vanička tvarohu
- – 200 g hery
- – 180 g moučkového cukru
- – 1 vanilkový cukr
- – 2 vejce
- – 2-3 lžíce oleje
- – cca 400 g polohrubé mouky
- – 1 prášek do pečiva
- – citronová šťáva
- – citronová kůra z citrónu
- – 1 lžíce rumu
- – 2 hrsti pokrájené vlašské ořechy
- – 1 hrst pokrájené mandle
- – 2 hrsti strouhaný kokos
- – rozinky
- – kandované ovoce (nemusí být)
- – rozehřátý tuk na potření
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si namočíme rozinky do horké vody – nejlépe s trochou rumu.
-
Nasekáme si ořechy (je možno ořechy kombinovat a měnit jejich množství podle toho, co máme rádi).
-
Na vál si dáme mouku s práškem do pečiva, heru pokrájenou na menší kusy, cukry, vejce, tvaroh, olej, citrónovou kůru a šťávu (stačí trochu), rum, ořechy, kokos, rozinky, kandované ovoce a vše smícháme. Pokud je směs moc řídká – přidáme mouku a vytvarujeme z těsta šišku – štolu.
-
Dáme jí na vymazaný plech a potřeme ji rozehřátým tukem.
-
Pečeme zvolna asi na 150°C, kontrolujeme.
-
Upečenou necháme vychladnout a konzumujeme ji až druhý den. Zabalená štola vydrží až dva měsíce!
Poznámka od kuchařky
Tvaroh štolu zjemní a zvlhčí. Můj děda jí má moc rád:)
Kuchař: camaya