
Suroviny
- 2 hrsti sušených hub
- polotučný tvarohy ve vaničce
- měkký tvaroh ve vaničce
- 1 l mléka
- ocet
- sůl
- mletý kmín
- bílý pepř
- 1/2 l vody na namočení a uvaření hub
- mouka na zahuštění
- petrželka
- libeček
- celerová nať
- pažitka apod.
- smažené vejce
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si alespoň na hodinu namočíme houby. Pak je dáme vařit asi na 20 minut, okořeníme kmínem, pepřem, osolíme – tu pozor, nepřehnat, radši pak dosolit hotové.
-
V mléku si rozmícháme oba tvarohy a necháme odstát asi 10 min, mírně to zhoustne. Pokud chceme zahustit moukou, necháme si trošku mléčné směsi a zbytek vlijeme do hub.
-
Ve zbytku promícháme asi 3 lžíce hladké mouky a vlijeme do polévky, provaříme. Pokud nezahušťujeme, jen necháme projít velmi mírným varem. Vložíme bylinky, případně smažené vejce. Přikyselíme případně a dochutíme. Vypneme sporák a necháme spojit chutě.
Poznámka od kuchařky
Polévka vznikla jako náhražka za původně plánovanou houbovku z kefíru, jenže jsem po návratu zvenku zjistila, že manžel kefír vypil. Polévka je velmi chutná a sytá.
Zjistila jsem také, že mi došly bylinky jak sušené, tak mražené, čerstvé ještě nejsou, ale budou tam velmi chutné. Smažené vejce přidám do večení porce. Rozhodně budu opakovat.









