Tvaroho makový dortořez

64
- reklama -

Suroviny

Na těsto:
25 dkg polohrubé mouky
15 dkg změklého másla
2 žloutky
6 dkg moučkového cukru
2 polévkové lžíce vanilkového cukru (asi dva sáčky, já používám domácí)
1/2 čajové lžičky kypřícího prášku
Maková nádivka:
20 dkg mletého máku
6 dkg moučkového cukru
5 dkg rozpuštěného másla
2 polévkové lžíce citronové šťávy z citronu
4 polévkové lžíce povidel nebo oblíbené marmelády
1 čajová lžička skořice
1 hrst namočených rozinek
Tvarohová nádivka:
1 kostka tvarohu (250 g)
1 kysaná smetana
6 dkg moučkového cukru
2 vejce
2 bílky (zbytek po vejcích do těsta)
2 polévkové lžíce hrubé mouky
pár kapek rumové tresti
Na potření:
1 polévková lžíce medu rozehřátého v mikrovlnce

Postup přípravy receptu

  1. Z prvních ingredincí vypracujeme na vále, nebo silikonu těsto. Oddělíme menší třetinu na dozdobení vršku.

    Těsto rozprostřeme do olejem vymazané klasické dortové formy tak, aby těsto utvořilo aspoň 2-3cm rantl.

    Na makovou nádivku smícháme všechny ingredience a necháme chvilku odstát a pak rozetřeme na těsto.

    Na tvarohovou vymícháme tvaroh, smetanu, cukr, žloutky, mouku a tresť. Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do tvarohové směsi.Vznikne nadýchaná hmota. Nalijeme do formy na mák a uhladíme.

    Ze zbytku těsta pomocí nějakého vykrajovátka ( kolečko, srdíčko,lístečky.. prostě jaké máte k dispozici)

    vykrojíme tvary a poklademe jej zdobně na vrch tvarohové směsi.

    Pečeme 30 min na cca 160°C. Potom potřeme zapečený vršek rozehřátým medem (použijeme všechen,přetřeme i několikrát, dá to pak nádherně zlalatvou barvu) a pečeme ještě asi 30min.

    Při pečení hmota vyskočí do výšky, ale potom poklesne, tak se nelekněte.

Poznámka od kuchařky

Velmi chutná inspirace na dortománii 😉

Zaujal mě tvaroh, odlehčený bílky. Je jemný a lehounký, žádná těžká hutná záležitost.