Suroviny
malá bábovková forma
- 70 g změklého másla
- 120 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 domácí vejce vel.XL (nebo dvě malá) – žloutek
- 250 g měkkého tvarohu (ve vaničce)
- kůru a šťávu z 1/2 citronu
- 100 g dětské krupičky
- 1/2 prášku do pečiva
- sníh z bílku (nebo bílků)
Postup přípravy receptu
-
Prvních šest ingrediencí postupně a důkladně vyšlehat.
-
Potom přisypat krupičku s práškem do pečiva (již předem smíchané).
-
Nakonec lehce zabalit sníh (bílek + špetka soli).
-
V máslem vymazané a krupičkou vysypané formě péct na 170°C – 60 min.
-
Pět minut nechat bábovku odpočinout ve formě, pak vyklopit.
Poznámka od kuchařky
Včera jsem zdědila po babičce dvě staré kameninové bábovkové formy, z nichž jedna je tahle malinká (viz druhé foto). A protože jsme zatím jen dva, chtěla jsem to hned vyzkoušet. Vyklopila se nádherně a ta krustička!!! Prohledejte půdy a chalupy =)
Vím, že tvarohovek je tu spousta, ale přesně tahle, myslím, zatím ne. Do velké formy všechno množství zdvojnásobte a pečte o něco déle.
Je výborná, vlhká, citronová…u nás vede!