
Suroviny
12-15 placek
- 500 g tvarohu (dá se použít i domácí lučina)
- 100 g najemno nastrouhaného sýru (nejlépe balkán)
- 1 lžíce škrobu
- 1 žloutek
- špetka soli, mleté sladké papriky a mletého kmínu
- stroužek utřeného česneku
- strouhanka
Postup přípravy receptu
-
Vše kromě strouhanky důkladně promícháme v míse. Strouhanku přisypáváme postupně a mícháme, dokud není těsto dostatečně zahuštěné, aby se s ním dalo pracovat (nemusí být vyloženě tuhé, ale zároveň by mělo trochu držet pohromadě).
-
Těsto vyklopíme na pracovní plochu podsypanou strouhankou a utvoříme váleček. S těstem se nijak zvlášť dobře nepracuje, chce to trošku cvik a grif. 😉
-
Z válečku odkrajujeme nožem placičky, které ještě ze stran obalíme ve strouhance. Placky smažíme v rozpáleném tuku po obou stranách dozlatova, obracíme je opatrně, aby se nám nepotrhaly.
-
Hotové tvaroháče odkládáme na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk a podáváme nejlépe ozdobené kopečkem zakysané smetany a zeleninou (nejlepší je kapie ze sklenice).
Poznámka od kuchařky
Recept mám od své mamky, která ho našla kdysi dávno v nějaké dietní kuchařce, což mi připadá téměř neuvěřitelné, když vezmu v úvahu, kolik strouhanky a oleje je zapotřebí. 🙂 Ale chuťově jsou výborné a rádi se k nim vracíme jako k bezmasé variantě obědu.









