
Suroviny
10 porcí
- cca 350 g hovězích drštěk
- cca 35 g tuku
- 4,5-5 lžic hladké mouky na zahuštění a jíšku
- cca 1 l vývaru (hovězí, kuřecí, z uzeného nebo i masox)
- cca 120 g cibule
- cca 30 g celeru
- cca 30 g petržele
- cca 40 g mrkve
- 2 čajové lžičky soli
- cca 10 g sladké papriky
- 1 čajová lžička kmínu
- 4 ks nového koření
- cca 60 g rajčat
- 2 stonky 3 cm libečku
Postup přípravy receptu
-
Uvaříme si tak cca 3 l polévky. A začneme na plotýnce tak hodinku před spaním, nebo před desátou. Vezmeme tuk. Na dršťkovou používám hovězí lůj. Tmavá jíška je s ním prostě to ono. Můžete však použít i sádlo, či olej, nebo si vyškvařit špek.
-
Z loje a mouky (cca 2 polévkové vrchovaté lžíce mouky) uděláme tmavou jíšku. Pokud jsme dali tuku málo a z mouky se nám udělala hrouda, tak přidáme tuk, aby se jíška dobře promíchávala a po té pokračujeme. Kdo zvládá uhlídat tmavou jíšku a při tom nakrájet střední (klidně i trochu větší) cibuli a nastrouhat zeleninu, zkrátí si čas.
-
Cibule se bát nemusíme, ale se zeleninou radši opatrně. Zvlášť petržel většinou už není pertžel, ale pastiňák, který je však oproti staré dobré petrželi mnohem sladší a za petržel se často jen vydává. Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle.
-
Je-li tedy jíška hotová, ne úplně bledá, ale ne zase barvy pražené kávy, můžeme pokračovat. Zkrátka začne-li jíška uvolňovat příjemnou, zdůrazňuji příjemnou, vůni pražené mouky není proč dál otálet a dáme do ní kmín. Párkrát promícháme a ucítíme příjemnou silnou kmínovou vůni. Nyní opět neprodleně vrhneme do jíšky nakrájenou cibuli a zeleninu.
-
Restování za intenzivního míchání není nutno protahovat, jakmile zelenina začne vonět, přilijeme studený vývar a přidáme na intenzitě ohřevu. Za občasného zamíchání přivedeme k mírnému varu.
-
Přidáme 4 kuličky nového koření, nakrojené rajče (můžete oloupat), 1-2 stonky libečku bez listů. Potom nasypeme sladkou mletou papriku. NEMÍCHÁME! Přiklopíme a chvíli vydržíme.
-
Paprika se rozpouští velice ochotně v tuku a v horké tekutině. Množství je individální, ale dal jsem 20 g. Po chvíli mrkneme pod pokličku. Většina papriky je rozpuštěna v polévce a zbytek je promáčen tukem.
-
Připravíme si hladkou mouku rozmíchanou ve studené vodě. Mezitím dáme do polévky i majoránku. Rozemneme na hladinu a pomocí tuku a páry ji necháme vstoupit do procesu. Přiklopit poklicí, nemíchat, vydržet. Chvíli aspoň. Je čas na osolení.
-
Nejvyšší čas zahustit moukou dobře rozmíchanou ve vodě. Použil jsem 2 dl vody a 3 lžíce mouky. Pak pomalým pramínkem za intenzivního míchání zahustíme do nám libé hustoty. Je čas vypnout plotýnku a zapnout troubu.
-
Zapneme spodní ohřev a nastavíme 90°C. Vložíme nakrájené syrové dršťky. Případně dolijeme vodou na uvedené 3 l. Hrnec přiklopíme, vložíme do trouby se zapnutým spodním ohřevem a termostatem na 90°C.
Poznámka od kuchařky
Dodatek: Uvařte si tuto polévku v kterýkoli čas. Jde jen o to aby v troubě spočinula na těch 8 hod. A i to je zcela individuelní. Konzumovatelná je jistě už dřív. Zvlášť v případě předvařených dršťek. Ale uvedený čas jí rozhodně neublíží, spíš naopak. Dodatek dodatku: Při kontrolním vaření jsem neměl vývar ani masox. Použil jsem čistou vodu. Pro vůni jsem dal 140 g uzeného které mi přečuhovalo z hrnce na úplně jiné vaření. Ráno kvůli referencím povinně ochutnali další dva přítomní. Létaly jen superlativy a došlo ke změně ranního menu.









