Suroviny
4 porce
- 750 g makrela (filety)
- olej olivový
- limetka – šťáva
- sůl
- pepř
- Tropická omáčka:
- 10 cherry rajčata
- 1.5 cm zázvor nakrájený nadrobno
- 1.5 cm galangal
- 1.5 cm tumeric čerstvý
- 1 šalotka
- 2 stroužky česnek
- 2 chilli paprička (feferonka)
- 2 lžíce buráky rozdrcené
- 2 lžíce thajska basilka
- 2 lžíce koriandr čerstvý lístky
- 1 lžíce thajska sladka chilli omáčka
- 1 citronova trava
- podle potřeby limetková šťáva
- 1 hrnek kokosové mléko
Postup přípravy receptu
-
Pomocou internetu sa mi podarili vyfiletovat makrelu ja som vzdy len klasicky krajal na podkovicky. Filety som dal na kratko do jednoduchej marinady stava z limetky troska soli korenie olivovy olej, a rychlo ugriloval z obidvoch stran na grille.
-
Omacka vyzera super prekomplikovana ale take su omacky juznej azie kde sa rozlicne chute pekne spoja a doplnaju. Da sa robit v mixery ale my mame radsej tradicne robenu v maziary je menej cistenia. Zacal som s najtvrdsimi surovinami ako burske oriesky a postupne pridal citronovu travu (da sa nahradit struhanou supou z limetky), galangal ovocne chutiaci zazvor (nemusi byt). Tumeric cerstvy (nahradit susenym) chilli papricky potom salotku a cesnak. Ked treba pridajte olej ako pri vyrobe talianskeho pesta aby to islo lahsie.
-
Do woku som pridal trosku oleja a roztlacenu zmes som pri stalom miesani oprazil pokial nezacala vonat cca 2 minuty. Pridal nakrajane cherry paradajky trocha podlial pridal thajsku sladku chilli omacku a dusil cca 5 minut. Pridal cerstve bylinky ( cast nechal na ozdobu ) a prilial maly hrncek kokosoveho mlieka a nechal prevarit.
-
Ked uz exotika tak poriadna, servirovali sme s cierno ryzou, ale pozor na tu potvoru treba ju nechat napucat cez noc alebo robit v tlakovom hrnci. Cast cerstvych byliniek a burskych orieskov sa pouzilo na dekoraciu
Poznámka od kuchařky
Aj ked daktore suroviny su tazsie k zohnaniu , vacsina je v azijskych obchodoch a co kreativne gazdninky nevymyslia a prisposobia co je v spajzi.Toto je skor inspiracia na inac spravenu rybku.