Trochu netradiční dort s karobem a rýžovou moukou

36
- reklama -

Suroviny
8 porcí

5 vajec
180 g cukru moučka
200 g rýžové mouky
1/2 prášku do pečiva
2 vrchovaté lžíce karobu
1 lžíce oleje
tuk + mouka nebo kokos na vymazání hrnce nebo formy
Krém:
300 ml sojové šlehačky
200 ml bílého jogurtu
1 panák ledové vody
2 – 3 lžičky karobu na obarvení
marmeláda na potření korpusu
ovoce dle možností – ideální lesní plody 🙂

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme bílky a žloutky. Bílky vyšleháme s cukrem do tuha. Zašleháme žloutky, pak mouku s práškem do pečiva a karobem + olej. Vznikne polotekuté těsto. Přelijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péci do předehřáté trouby na 170 °C cca 30 minut. Po upečení necháme 10 minut v otevřené troubě a pak úplně zchladnout ve formě, nebo hrnci – podle toho v čem pečete.


    Zobrazit celý recept

  2. Na krém ušleháme šlehačku s panákem ledové vody do tuha, nakonec vmícháme jogurt a karob (šlehačem v pohodě).

  3. Vychladlý korpus rozřízneme, potřeme marmeládou, krémem, posypeme ovocem. Přiklopíme druhou polovinou korpusu, naneseme krém a zdobíme ovocem. Kraje jsem zdobila vidličkou 🙂

  4. Nejlepší je, nechat přes noc v lednici a jíst druhý den. Pokud nevydržíte, tak hned 🙂

Poznámka od kuchařky

Je možné dort péct i v hrnci – jde vyklopit, ale doporučuji na vysypání kokos a rozhodně ho nechat úplně zchladnout, pak teprve vyklápět 🙂

Klidně lze použít obyčejnou šlehačku 33%, my používáme všechny možné, jelikož máme v rodině alergika 🙂