Suroviny
8 porcí
- 5 vajec
- 180 g cukru moučka
- 200 g rýžové mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 vrchovaté lžíce karobu
- 1 lžíce oleje
- tuk + mouka nebo kokos na vymazání hrnce nebo formy
- Krém:
- 300 ml sojové šlehačky
- 200 ml bílého jogurtu
- 1 panák ledové vody
- 2 – 3 lžičky karobu na obarvení
- marmeláda na potření korpusu
- ovoce dle možností – ideální lesní plody 🙂
Postup přípravy receptu
-
Oddělíme bílky a žloutky. Bílky vyšleháme s cukrem do tuha. Zašleháme žloutky, pak mouku s práškem do pečiva a karobem + olej. Vznikne polotekuté těsto. Přelijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péci do předehřáté trouby na 170 °C cca 30 minut. Po upečení necháme 10 minut v otevřené troubě a pak úplně zchladnout ve formě, nebo hrnci – podle toho v čem pečete.
-
Na krém ušleháme šlehačku s panákem ledové vody do tuha, nakonec vmícháme jogurt a karob (šlehačem v pohodě).
-
Vychladlý korpus rozřízneme, potřeme marmeládou, krémem, posypeme ovocem. Přiklopíme druhou polovinou korpusu, naneseme krém a zdobíme ovocem. Kraje jsem zdobila vidličkou 🙂
-
Nejlepší je, nechat přes noc v lednici a jíst druhý den. Pokud nevydržíte, tak hned 🙂
Poznámka od kuchařky
Je možné dort péct i v hrnci – jde vyklopit, ale doporučuji na vysypání kokos a rozhodně ho nechat úplně zchladnout, pak teprve vyklápět 🙂
Klidně lze použít obyčejnou šlehačku 33%, my používáme všechny možné, jelikož máme v rodině alergika 🙂