
Suroviny
- 1.korpus – 25cm forma:
- 5 vajec
- 150 g cukru krystalu
- 120 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 5 lžic oleje
- špetka soli
- 2.korpus – 20cm forma + 3.korpus – 15cm forma (kastrůlek):
- 5 vajec
- 150 g cukru krystalu
- 120 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 5 lžic oleje
- špetka soli
- Vnitřní krém:
- 2x 250 g másla
- 500 ml mléka
- 5 lžic polohrubé mouky
- 5 lžic hladké mouky
- cukr moučka podle chuti
- 125 g měkkého tvarohu
- 4 balíčky instantního Capuccina
- broskvová marmeláda
- falešná marcipánová hmota
- 2 lžíce kakaa na obarvení části marcipánové hmoty
- bonboniéra Mořské plody (belgické pralinky celkem 40 ks)
- kompotované broskve
Postup přípravy receptu
-
Postupně upečeme 3 korpusy různé velikosti, podrobný postup na upečení korpusu je v poznámce.
1. korpus je z uvedeného množství, na 2. a 3. korpus uděláme těsto společně s tím, že jej přiměřeně, cca 2/3 a 1/3 rozdělíme do menších forem. Na nejmenší patro jsem použila kastrůlek, na jehož dno jsem vystřihla kruh z pečícího papíru, pro snadné vyklopení. -
Z mléka a mouky uvaříme bešamel o hustotě hustší krupicové kaše, studený prošleháme, abychom rozmíchali případné malé hrudky.
-
Do změklého másla všleháme capuccino a cukr, poté po částech všleháme bešamel. Odebereme cca 1/4 stranou na povrchové potření dortu, do zbytku všleháme tvaroh.
-
Korpusy vždy 2x prořízneme na 3 pláty, potřeme 1. a 2. plát marmeládou a tvarohovým krémem, poklademe broskvemi a přiklopíme vrchním plátem. Složené naplněné korpusy pomažeme tence kolem dokola i nahoře zbytkem krému bez tvarohu a dáme do ledničky ztuhnout a vychladit – nejlépe přes noc.
-
Na vrchní úpravu tvaroh nedáváme, marcipán by se díky vysokému obsahu vody v krému rozpouštěl a klouzal by po korpusu.
-
Jednotlivé korpusy potáhneme potahovací hmotou s reliéfem spirál, poté sesadíme na sebe (fixujeme 3 dřevěnými tyčkami či špejlemi), začistíme marcipánovým okrajem a zdobíme bonbóny, napíchnutými na párátka.
-
Fixování – na spodní korpus položíme prostřední, vycentrujeme, poté odměříme výšku dřevěných tyček – musí být o cca 4 cm vyšší, než je výška těchto dvou pater – tyčky zabodneme do korpusů v trojúhelníku, který je menší než poslední patro….koukají tedy jakési hřeby, na které posadíme poslední nejmenší korpus.
Poznámka od kuchařky
korpus postup:
http://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-olej…
marcipánová hmota:
http://www.toprecepty.cz/recept/16692-falesna-marc…, potřebovala jsem 2 dávky
Dcera slavila dnes své 18. narozeniny a protože má ráda jak marcipán, tak belgické pralinky a pořád se nemohla rozhodnout, zda chce dort marcipánový či čokoládový, zkombinovala jsem obě suroviny do výsledné podoby.