
Suroviny
- 500 g mletého vepřového masa( možno i mix hovězí + vepřové )
- paprikové koření
- citronový pepř
- sůl dle potřeby
- 2 lžíce plnotučné hořčice či dijonské hořčice
- 1/2 kelímku 30% smetany ( v dietnější verzi dáme smetanu na vaření )
- malá plechovka kukuřiček Bonduelle
- baby karotka
- baby špenát ( lze nahradit mraženým listovým, magoldem atp )
- 2 nožičky dobré klobásky ( měla jsem drůbeží s tvarůžkama )
- kostku masoxu nebo jinou ( já jsem dala houbovou ale toto lze vynechat
- a ještě: pevný alobal)
- lžíci oleje na potření
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso dáme do mísy, přidáme smetanu, koření, řádně promícháme a dáme v uzavíratelné nádobě do lednice, ideálně přes noc.
-
V den D si připravíme dostatečně velký obdélník alobalu, který potřeme olejem. Před tím se ochutnáním mleté směsi přesvědčíme, zda jí nic nechybí, eventuelně dochutíme a dokořeníme.
-
Nyní na naolejovaný alobal rozprostřeme mletou směs, ideálně do obdélníkového útvaru. Potřeme hořčicí a poklademe náplní z kukuřice, klobásky, špenátu a karotky.
-
A smotáme do tvaru sekané (šišky), pomáháme si alobalem. Po obvodu šišky rozdrobíme kostku masoxu či jinou (ale nemusíme). Teď alobal pečlivě uzavřeme do tvaru gondoly, ať nám nevyteče výborná šťávička.
-
Gondolu přendáme do pekáčku, do poloviny gondoly nalijeme vodu, kterou dle potřeby v průběhu pečení doléváme.
-
Pečeme na 220°C (horkovzduch) cca 1 hodinu, poté alobal, majíce na tlapkách chňapky, obezřetně rozevřeme a vrátíme zpět do trouby, snížíme teplotu na 180°C a ještě 15 minut dopečeme kůrčičku.
-
Je to dobré jak teplé, s brambůrkami, přelitýma tou vynikající šťávičkou, tak i po studenu s chlebem. Hezky to vypadá i jako součást obložené mísy.
Poznámka od kuchařky
Vím, že je tu spousta receptů na různé sekané, ale k vložení totoho rcp mě přiměla jedna Topačka.
A proč ten název? Když jsem přemýšlela u focení sekošky, jak to pojmenuju, zazvonili u dveří Tři králové….takže K+M+B 2012