Suroviny
2 porce
- 1 plát krkovičky (jako řízek)
- tak 250 g kuřecích jater
- kus uzeného (třeba krájeného nebo z kusu masa)
- 2-3 rajčata
- pór
- citronová šťáva z 1/2 plodu
- 1 lžíce gyros
- špetka rozmarýnu
- špetka tymiánu
- 5 stroužků česneku
- 1 lžička Solamylu
- pepř, sůl
- olej
Postup přípravy receptu
-
Krkovičku nakrájíme na 1 cm pruhy, játra překrojíme na 2 kusy, uzené na kostky, uděláme marinádu z rozmarýnu, tymiánu, citronové šťávy, gyrosu, pepře a soli, zalijeme olejem a promícháme.
-
Všechno připravené maso do marinády potopíme, přikryjeme a dáme do lednice (nejlépe přes noc).
-
Pak nakrájíme rajčata a pórek na kolečka, vezmeme špejle a všechny ingredience na ně navlečeme na střídačku, ještě peroutkou pomažeme a dáme smažit na olej, po chvilkách otáčíme+pomazáváme marinádou, až máme všechno maso měkké.
-
Vyndáme špízy na talíře, do zbylé šťávy vylijeme zbytek marinády s trochou vody, do které jsme dali solamyl a promíchali.
-
Na pánvi rychle mícháme, necháme převařit a zalijeme tím špízy, připravené na talíři.
Poznámka od kuchařky
Špízy se dají dělat jakkoliv a co dům dal a tak jsem to pojala dneska tak, jaké mi zbyly kousky mas…a bylo to skvělé, jen se po tom zaprášilo.