
Suroviny
- 1 kg hovězího krku nebo kližky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- popř. tymián nebo rozmarýn
- Na BBQ omáčku:
- 2 PL oleje
- 1 menší cibule
- 1 větší stroužek česneku
- 150 ml rajčatové passaty
- 1 PL worcesteru
- 1 PL uzené sladké papriky
- 1 PL octa (jablečný, vinný)
- 1 PL javorového sirupu (třtinového cukru)
- 1 KL melasy (tu jsem já nedala)
- 1 KL dijonské hořčice
- 1-2 KL kouřové soli
- 1 bobkový list
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy receptu
-
Maso můžete připravit v troubě nebo v pomalém hrnci (PH). Nejprve maso osolte, sůl důkladně vmasírujte do masa a na oleji ho ze všech stran zprudka opečte dohněda. Do pekáče nebo PH vložte na dno pokrájenou cibuli, česnek a na to pak maso. Můžete přihodit čerstvé bylinky a vše okořeňte drceným pepřem. Podlijte cca 100 ml vody a přiklopte. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C nebo PH zapněte na stupeň II a nastavte 8 hodin. V troubě po hodině snižte teplotu na 160°C a pečte 4,5 hodiny nebo dokud maso nebude úplně měkké, rozpadající se na vlákna. Během pečení v troubě sledujte výpek, popř. podlijte. Občas maso obraťte. Když je maso zcela měkké, vezměte dvě vidličky a jimi přímo v pekáči maso natrhejte. Musí to jít lehce. Natrhané maso můžete pokrájet na kratší vlákna. Smíchejte s výpekem.
-
Omáčku připravte následujícím způsobem. V kastrůlku zesklovaťte na oleji hodně najemno nakrájenou cibuli, ke konci přidejte posekaný česnek. Vlijte rajčatovou passatu, worcester, ocet, hořčici, osolte kouřovou solí a oslaďte javorovým sirupem nebo třtinovým cukrem. Vmíchejte uzenou papriku, bobkový list a opepřete. Nechte provařit a svařte do požadované konzistence, dochuťte. Omáčka by měla mít specifickou kouřovou chuť.
Maso smíchejte s omáčkou a podávejte v bulce jako burger, obložený zeleninou nebo s hranolky.
Poznámka od kuchařky
Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.cz/