Trhaná vepřová plec

185
- reklama -

Suroviny

Množství dle chuti a počtu strávníků:
vepřová plec
cibule
česnek
černé 10°pivo (lze i světlé)
sůl
pepř mletý
kmín drcený
lze dochutit i bylinkami dle chuti (tymián, rozmarýn…)

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso z plece pokrájíme zhruba na čtvrtkilové až třiceti dkg špalíky, které osolíme, opepříme a pokmínujeme.


    Zobrazit celý recept

  2. Na dno pekáčku nasypeme na kostičky nebo měsíčky pokrájenou cibuli (nešetříme) a nasekaný česnek, na které položíme ochucené špalíky masa. Vše podlijeme troškou piva a pod poklicí dusíme v troubě na 180 stupňů nebo zvolna na kamnech pod poklicí do měkka, za občasného otočení a podlití pivem dle potřeby.

  3. Maso by se po tepelné úpravě mělo pod vidličkou téměř rozpadat, jako dortík. Proto půjde velmi dobře od sebe roztrhat vidličkou na vlákna, která promícháme s výborným cibulovo-pivním sosem.

  4. Podáváme s bramborovým nebo kynutým knedlíkem, noky, gnocchi… a s kysaným nebo dušeným zelím, případně dušenou řepou, špenátem… a nejlépe i sklenicí chlazeného piva.