![Třešňový koláč z remosky_5ff80650ad5bb.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/tresnovy-kolac-z-remosky_5ff806509fb62.jpeg)
Suroviny
6 porcí
- Na těsto:
- 180 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 g moučkového cukru
- 40 g másla nebo Hery
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- možno přidat trochu citronové kůry
- 1 vejce na potření povrchu koláče před pečením
- Na náplň:
- 400 g čerstvých vypeckovaných třešní
- 20 – 25 g vanilkového pudinku v prášku (podle šťavnatosti ovoce)
- 25 g moučkového cukru – dle potřeby i více
- mletá skořice
- možno přidat i mandlové nudličky apod.
Postup přípravy receptu
-
Na těsto smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem, přidáme na kousky nakrájený tuk, vejce, mléko a vše v míse zpracujeme do hladké, vláčné, nelepivé, středně tuhé hmoty. Necháme chvíli v chladničce odpočinout.
-
Pečící mísu remosky vyložíme do třetiny výšky papírem na pečení.(Vystřihneme kolo větší než dno, papír zmuchláme do koule a pak rozprostřeme. Mísu můžeme mírně navlhčit vodou, papír bude lépe držet.) Pak těsto rozdělíme na dva díly, jeden díl o trochu větší než polovina vyválíme do kulatého tvaru a vložíme na dno remosky a taky uděláme asi třícentimetrový okraj do výšky. Vypeckované třešně smícháme s cukrem, vanilkovým pudinkovým práškem a skořicí, v jedné vrstvě hustě vedle sebe rozložíme na dno. Druhou, menší polovinu těsta, taktéž vyválíme do kruhu, malou formičkou vykrojíme pár otvorů, aby měla kde unikat pára při pečení a položíme na třešně. Okraje přitiskneme např vidličkou. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, ale není to nutné. Pokud zbyly nějaké odkrojky těsta, tak malou formičkou vypíchneme tvary a koláč vhodně dozdobíme.
-
Přiklopíme víkem a pečeme zhruba 35 minut. Koláč krájíme až po úplném ztuhnutí.
-
Pečeno v menší remosce s hliníkovou mísou o průměru 22 cm.
Poznámka od kuchařky
Další mé recepty najdete tady: http://www.merylas.estranky.cz/