
Suroviny
10 porcí
- 300 g vypeckovaných třešní
- 113 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 80 ml mléka
- 150 g cukru krytstal
- 65 g hladké mouky
- 65 g polohrubé mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 55 g mletých mandlí
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky mandlového extraktu
- špetka soli
Postup přípravy receptu
-
Vejce pokojové teploty vyšleháme s cukrem na nejvyšší otáčky (3-5 minut), až je hmota bílá, přidáme vanilkový i mandlový extrakt, vmícháme pomalu mléko a zchladlé rozpuštěné máslo, v míse si smícháme všechny sypké suroviny a pomalu vařečkou zamícháme do těsta a přidáme třešně rozkrájené na čtvrtiny.
-
Necháme si 14 třešní, které rozkrojíme na poloviny. Vylijeme do koláčové formy, vyložené pečícím papírem a s okraji potřenými máslem.
-
Pečeme na 200°C 15 minut, potom koláč vyndáme, do kruhu dáme půlky třešní, a pečeme dále 15-20 minut, až je povrch zlatohnědý.
Poznámka od kuchařky
Extrakty jsou k sehnání např. v prodejnách Marks&Spencer, to co je většinou k vidění v supermarketech je jen aroma. Vyplatí se koupit pravý extrakt, je chuťově mnohem lepší a výraznější, stačí jedna lžička.
Zdroj: www.joyofbaking.com
V originálním receptu je 130 g all-purpose flour, což je americká mouka na pomezí naší hladké a polohurbé, já to řeším poměrem 1:1, ale možná by to šlo i jen z jednoho typu.