Třešňovo-mandlový koláč

58
- reklama -

Suroviny
10 porcí

300 g vypeckovaných třešní
113 g rozpuštěného másla
2 vejce
80 ml mléka
150 g cukru krytstal
65 g hladké mouky
65 g polohrubé mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
55 g mletých mandlí
1 lžička vanilkového extraktu
½ lžičky mandlového extraktu
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Vejce pokojové teploty vyšleháme s cukrem na nejvyšší otáčky (3-5 minut), až je hmota bílá, přidáme vanilkový i mandlový extrakt, vmícháme pomalu mléko a zchladlé rozpuštěné máslo, v míse si smícháme všechny sypké suroviny a pomalu vařečkou zamícháme do těsta a přidáme třešně rozkrájené na čtvrtiny.

  2. Necháme si 14 třešní, které rozkrojíme na poloviny. Vylijeme do koláčové formy, vyložené pečícím papírem a s okraji potřenými máslem.

  3. Pečeme na 200°C 15 minut, potom koláč vyndáme, do kruhu dáme půlky třešní, a pečeme dále 15-20 minut, až je povrch zlatohnědý.

Poznámka od kuchařky

Extrakty jsou k sehnání např. v prodejnách Marks&Spencer, to co je většinou k vidění v supermarketech je jen aroma. Vyplatí se koupit pravý extrakt, je chuťově mnohem lepší a výraznější, stačí jedna lžička.

Zdroj: www.joyofbaking.com

V originálním receptu je 130 g all-purpose flour, což je americká mouka na pomezí naší hladké a polohurbé, já to řeším poměrem 1:1, ale možná by to šlo i jen z jednoho typu.