
Suroviny
10 porcí
- 500 g balení listového těsta
- 500 g odpeckovaných třešní
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 50 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce třešňové pálenky nebo bílého rumu
- 1 zarovnaná lžíce Solamylu
- 1 bílek a asi
- 2 lžíce cukru krupice na potření a posypání taštiček
Postup přípravy receptu
-
Do kastrůlku dáme krupicový cukr a na mírnějším ohni umícháme tmavší karamel. Pak do něj přihodíme třešně pokapané citrónovou šťávou, vanilkový extrakt a pálenku nebo rum.
-
Stále mícháme, zpočátku se z karamelu utvoří tvrdá hrouda, ale po chvíli se rozpustí a spojí s třešněmi. V tomto okamžiku zalijeme Solamylem rozmíchaným ve 2 lžících studené vody a dobře promícháme. Třešně se krásně zahustí. Sundáme z tepla a necháme vychladnout.
-
Listové těsto rozválíme a nakrájíme na obdélníky asi 15×13 cm.
-
Okraje každého plátu potřeme bílkem prošlehaným se lžící vody. Ke kratší straně každého plátu dáme 2-3 lžíce třešňové náplně, volné těsto přes ni přehneme a okraje přitiskněte.
-
Vzniklé taštičky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je zbylým bílkem a posypeme krupicovým cukrem. Pak do každé taštičky ostrým nožem uděláme našikmo tři zářezy.
-
Pečeme je dozlatova asi 25 minut při 180°C.
-
Před podáváním taštičky necháme vychladnout.
Zdroj: časopis Apetit, upraveno
Poznámka od kuchařky
Náplně jsem záměrně připravila více a podávala jako výborný doplněk k taštičkám :o)









