Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 4 vejce
- 1 vanilkový lusk
- 1,5 lžičky anýzu
- 1 kypřící prášek
- 125 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 100 g neloupaných mandlí
- citronová kůra z 1 citronu
- pomerančová kůra z 1 pomeranče
- Moučkový cukr na posypání
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozklepneme do mísy a smícháme s krupicovým cukrem a kypřícím práškem.
-
Přimícháme nastrouhanou kůru a anýz (já anýz lehce podrtím v hmoždíři).
-
Promícháme změklé máslo, mandle, semínka vanilky a nakonec postupně zapracujeme mouku. Těsto důkladně prohněteme.
-
A připravíme 3 válečky, které vložíme na plech vyložený pečícím papírem.
-
Posypeme moučkovým cukrem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 25 minut.
-
Po upečení vyndáme z trouby a necháme prochladnout alespoň 20 minut.
-
Válečky nakrájíme šikmým řezem na asi 1,5 cm silné plátky, rozprostřeme na plech a znovu vložíme do trouby na 5 minut a vysušíme.
-
Po vyndání z trouby sušenky pocukrujeme. Pro podávání je uvedeno víno Vin Santo na namáčení sušenek.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz