Suroviny
- uzené kuřecí prso
- špek (anglická slanina, dle chuti)
- 100 g uzeného sýra
- 1/2 cibule
- zelená cibulka
- 150 ml smetany
- 2 stroužky česneku
- bazalka
- řapíkatý celer (asi 5cm)
- sůl
- torteliny (plněné dle chuti)
- voda (vývar – z kostky, na uvaření)
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce s vroucí osolenou vodou nebo vývarem-je to o mnoho chutnější-(když nemám dělám z kostky Natur od Vitany), vsypeme torteliny a uvaříme dle návodu, pak scedíme a uložíme do tepla.
-
Na pánvi si rozpustíme špek/slaninu, neškvaříme,jen do sklovata, přidáme na půl kolečka nakrájenou cibuli, najemno nasekaný česnek, orestujeme též do sklovata.
-
Pak přidáme plátky nakrájených uzených kuř. prsíček, prohřejeme a zalijeme smetanou.
-
Vložíme na kostičky nakrájený uz. sýr, na kolečka pokrájenou zelenou cibulku a na malé kosky nakrájený řapík. celer.
-
Mírně prohříváme až se začne sýr rozpouštět, smetana bublat a pomalu mícháme aby se nám sýr se smetanou spojil v jemnou hustou omáčku. (Jestli je řídká dohustíme přidáním ještě trochy sýra, nebo zahustíme troškou hl. mouky rozmíchané v mléce a chvilku provaříme; pakliže je hustá doředíme přidáním smetany nebo mléka).
-
Dle potřeby dosolíme, vsypeme jemně nakrájenou bazalku, promícháme a podáváme s vařenými tortelinami, zasypanými na kostičky nakrájenými rajčaty.
-
Pokrm můžeme seshora posypat čerstvě namletým pepřem.
Poznámka od kuchařky
Lze uvařit i ze syrových kuřecích prsou,ale já jsem si v Lidlu koupila tyto a jelikož jsem na uzené sýry a masa“ujetá,uvařila jsem to z nich.Omáčka je krásně jemná a ten uzený sýr a maso ji krásně ovoní.
„Vývar“z tortelin nevylévám a používám na základ zahuštěné polévky se zeleninou a těstovinou a bylinkami a mám hned oběd nebo večeři na další den.