Suroviny
4 porce
- 650 g byčích žláz (3 ks)
- 100 g obyčejného uzeného špeku (slaniny)
- 100 g Gazdovské slaniny
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 1/2 kávové lžičky drceného kmínu
- 1 velká cibule
- 2 velké bílé papriky
- 13 menších žampionů
- snítka libečku na vyvaření
- 1 polévková lžíce oleje
- sůl
- mletý pepř
Postup přípravy receptu
-
Všechnu zeleninu očistíme, žampiony překrojíme na polovinu, menší ponecháme vcelku, cibuli nakrájíme na jemné půlměsíčky, papriky nakrájíme na širší proužky.
-
Na pánev do rozehřátého oleje dáme orestovat žampiony, mírně je osolíme, přidáme drcený kmín a pak je 10 minut podusíme.
-
Mezitím na drobnější kostičky nakrájíme špek a slaninu. Každou žlázu rozřízneme na 3 plátky a ty pak na menší úzké nudličky.
-
Rozehřejeme větší a hlubší pánev, vložíme oba druhy slaniny a necháme orestovat do růžové barvy. Přidáme žlázy, libeček, rozdrobíme kostku bujónu, promícháme a necháme prudce orestovat.
-
Šťávu, kterou maso pustí necháme za občastného promíchání vyvařit, cca po 10 minutách přidáme cibuli a papriky, přiklopíme poklicí a na mírném plameni dusíme 15 minut.
5 minut před koncem přidáme předem podušené žampiony, dochutíme pepřem, dle potřeby přisolíme a dovaříme.Jako přílohu jsem zvolila brambory.
Poznámka od kuchařky
Pro „vyznavače“ tohoto jiného masa jsem připravila další dobrou a šťavnatou pochoutku o kterou se tady s vámi ráda podělím 🙂