
Suroviny
3 – 4 porce
- 1/2 většího květáku
- topinambury ve stejném objemu jako květák
- 2 vejce
- 2 bílky
- trochu mléka nebo smetany
- 50 g strouhaného sýra typu parmezán
- sůl
- mletý pepř
- kousek másla
- 2 lžíce strouhanky na vymazání a vysypání pekáčku
Postup přípravy receptu
-
Dostala jsem topinambury, částečně jsem se inspirovala recepty z internetu, částečně jsem improvizovala. Topinambury jsem uvařila do poloměkka, oloupala, nakrájela na silnější plátky. S květákem jsem naložila podobně, bez loupání!
-
Do vymazané a vysypané zapékací nádoby jsem dala polovinu topinamburů, posypala čtvrtinou sýra, potom všechen květák, osolila, opepřila, opět čtvrtinu sýra, zbytek topinambur.
-
Zapékala jsem asi čtvrt hodiny ve vyhřáté troubě.
-
Potom jsem to zalila vejci rozšlehanými s mlékem a špetkou soli, posypala zbytkem sýra a dopekla dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Se zeleninovým salátem bezva večeře, je to dobré i po vychladnutí.
Květák lze samozřejmě vynechat, ale strašil mě v lednici.
Topinambury jsou moc dobré a zdravé, žádný recept kromě jedné polévky jsem zde nenašla.