
Suroviny
2 porce
- Tofu přírodní 100 g
- sojová omáčka 2-3 lžičky
- kuskus 2 hrsti
- mražená zelenina s brokolicí, nebo jakou máte rádi(i čerstvá)
- olej 2 lžičky
- máslo 1 lžička
- červená cibule 1/2 ks
- lilek – hrst krájeného
- koření na zeleninu (já dala čínu ;-))
- 1/4 lžičky kari nebo kurkuma na obarvení (nemusí být)
- voda 200-300 ml
- pórek
- zelená cibulka nať
- bazalka
Postup přípravy receptu
-
Tofu si nakrájíme na proužky a v misce smícháme se sojovou omáčkou (občas promíchnout).
-
Na pánev dáme lžičku oleje, rozehřejeme, vsypeme na kostičky nakrájenou cibuli a restujeme do sklovata, pak přidáme zeleninu, mírně osolíme, přisypeme koření, restujeme jen co mám zelenina rozmrzne, přidáme oloupaný lilek nakrájený na kostičky a pak podlijeme troškou vody.
-
Kuskus promícháme se lžičkou oleje a vsypeme na pánev k zelenině, přidáme kurkumu, promícháme, přisypeme naložené tofu a zalijeme asi 200 ml vody.
-
Zavaříme, promícháme, přiklopíme poklicí, vypneme pod pánví a necháme necelých 10 min. dojít – asi v polovině času přisypeme nakrájený pórek, zelenou cibulku a bazalku, dochutíme solí, dolijeme dle potřeby horkou vodou, promícháme a znovu přiklopíme. Na talíři zdobíme zelenou petrželkou, pórkem, červenou cibulkou.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Základ receptu Kuchařka on-line, ale já jsem si ho upravila ke své chuti a udělala trochu jinak, takže vznikl recept nový :-). Množství vody jsem dala přibližné, protože dávám od oka. Já mám raději kuskus šťavnatý, někdo zase sušší a sypký.
Tofu: používá se jako náhrada masa. Připravuje se ze sojového mléka vysrážením pomocí mořské řasy nigary. Je velkým zdrojem vápníku, hořčíku, železa, neobsahuje cholesterol,… Vyrábí se z něj sýry, pomazánky, salámy.
Sám o sobě je bez chuti a proto je vhodný k nakládání (sojová omáčka, koření, protlak,….). Dělá se i uzený, bylinkový,… Viz odkaz http://www.bio-life.cz/bio-vyrobky/tofu.html