Suroviny
- Těsto:
- 280 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 150 g másla
- 50 g třtinového cukru
- špetka soli
- asi 80 ml studené vody
- Náplň:
- 2 hrnky krupicového cukru
- 1,5 hrnku vody
- 2 lžíce másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- Kromě toho:
- lískové oříšky
- bílá čokoládová poleva
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mouku, kakao, máslo, cukr a sůl a vytvoříme drobenku. Pak postupně po troškách přimícháme vodu a hněteme, až se utvoří hladké těsto.
Necháme ho odležet 30 minut v chladu.
Pak těsto rozdělíme na dílky, z každého dílku utvoříme kuličku a tu roztlačíme do formičky na malé košíčky.
Pečeme při 180°C asi 15 minut. Upečené košíčky opatrně vyklepneme z formiček a necháme vychladnout. -
Připravíme náplň:
V kastrolku smícháme cukr a vodu a necháme vařit. Když se začne tvořit světle hnědý karamel, přimícháme máslo a smetanu. Stále mícháme, až se všechny kousky rozvaří a vznikne hladký karamelový krém. Ještě teplým karamelem naplníme košíčky. -
Do každého pečeného košíčku vložíme lžičku karamelu a do karamelu zaboříme jeden lískový oříšek.
Bílou čokoládovou polevu necháme rozpustit a košíčky nakonec několika čárami bílou polevou dozdobíme.