
Suroviny
- 170 g vody
- 4 lžíce oleje
- půl lžičky cukru
- 150 g hladké mouky
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- 1,5 rovné lžičky soli
- 7-8 g droždí
- Na náplň:
- hrst listů medvědího česneku (nebo 2-3 stroužky česneku)
- hrstka sušených rajčat
- troška oleje
- Na posyp:
- semena černuchy
- ke koupi třeba U Antonína
Postup přípravy receptu
-
Ve vodě rozmícháme droždí, velkou špetku cukru a trochu mouky z odváženého množství a necháme asi 20-30 mniut vzejít.
Než vzejde kvásek, namočíme sušená rajčata do vlažné vody, kde je necháme asi 30 minut. Slijeme, rajčata osušíme, nakrájíme nadrobno – a máme je nachystaná do náplně. -
Do kvásku přidáme zbytek surovin na těsto a vymícháme ho dohladka. V zakryté míse necháme asi hodinu kynout, pak vytáhneme, propracujeme a rozválíme na obdélník (pokud je třeba, trochu podsypneme moukou).
-
Těsto potřeme lehce olejem, posypeme nakrájenými listy medvědího česneku (nebo rozetřenými stroužky česneku klasického), rajčaty, svineme do pevného závinu.
-
Nožem nebo pekařskou stěrkou pokrájíme na 8 šneků, uložíme je na plech, potřeme vodou, posypeme černuchou a necháme opět nakynout (30-50 minut, podle okolní teploty).
Nakynuté pečivo znovu postříkáme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (200-220°C/asi 20-25 mniut).
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz