Suroviny
4 porce
- 1 špagetová dýně (použijeme 500 g)
- 4 bílé toastové chleby
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 50 g uzené slaniny
- 1 lžička tymiánu
- 2 lžičky balzamicového octa
- 50 g parmazánu
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Celú neolúpanú špagetovú tekvicu uvaríme ( v kuchte varím 20 minút od syčania ventilu, vypnem a nechám prechladnúť ). Rozrežeme, vyberieme semienka a vidličkou dužinu „vyšpagetujememe“ ( vydlabeme vidličkou špagety ). 500 g použijeme, zvyšok vyšpagetovanej dyne, ktorý nespotrebujeme, uskladníme v chladničke a použijeme na iné jedlo.
-
Na pečiaci papier na plech rozložíme chlieb. 2 lyžice oleja premiešame s prelisovaným cesnakom a natrieme na chleby. Zapekáme v rúre 5 minút.
-
Slaninu narežeme na kocôčky, opražíme na zvyšnom oleji, odstavíme z ohňa, pridáme vyšpagetovanú dyňu, tymián, osolíme, okoreníme a premiešame. Dochutíme octom.
-
Na opečené chleby navrstvíme špagetovú dyňu a opäť 5 min zapekáme. Nakoniec posypeme hoblinkami syra a zapečieme, kým sa nezačne topiť. Ihneď podávame.
Poznámka od kuchařky
Recept je z knihy Dýně.