
Suroviny
2 porce
- 4 plátky tmavého toastového chleba
- 4 vejce
- 1/2 hermelínu
- máslo
- sůl
- pepř
- mletá červená paprika
- alobal
Postup přípravy receptu
-
Plátky toastového chleba lehounce potřeme máslem a dáme do trouby na plech vyložený alobalem. Necháme péct cca 8-10 minut na cca 180 stupňů, aby byl chléb křupavý. Po pár minutách pečení zkontrolujeme a plech otočíme.
-
Když je chléb opečený, z alobalu uděláme „hnízdečka“ – alobal složíme nadvojito a okraje zvedneme. Každý plátek vložíme do jednoho alobalu.
-
Na každý plátek rozklepneme jedno vejce, které lehce osolíme, opepříme a posypeme mletou červenou paprikou.
Dáme zpět do trouby na cca 10 minut, aby se udělalo volské oko. -
Hermelín mezitím nastrouháme nahrubo.
-
Když je volské oko téměř hotové, vytáhneme plech a každý plátek posypeme nastrouhaným hermelínem.
Vrátíme zpátky do trouby a necháme pár minut zapéct, (aby se hermelín roztekl). -
Můžeme podávat teplé i studené.
Poznámka od kuchařky
„Hnízdečka“ je dobré udělat proto, kdyby vajíčko náhodou uteklo, aby zůstalo u toho chlebového plátku a nezatoulalo se nikam jinam – jen pro jistotu, pokud je chleba nakrájený rovně, vajíčko nikam neuteče.
Super jako teplá či studená večeře nebo snídaně nebo jako pohoštění pro návštěvu.