Tmavý slunečnicový chléb s podmáslím

82
- reklama -

Suroviny

250 g vody
100 g podmáslí
2 lžíce oleje
3 lžíce (asi 40 g) slunečnicových semínek
1,5-2 rovné lžičky soli
1,5 lžičky cukru
120 g žitné mouky
170 g pšeničné celozrnné mouky
250-260 g hladké mouky
21 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé (mouku ne úplně všechnu) a použijeme program Těsto. Při mísení pak zbytek mouky postupně dosypeme.

  2. Vykynuté těsto na vále propracujeme, oválíme v mouce, přendáme na plech s pečícím papírem nebo fólií, libovolně opatrně nařízneme (nemusíme) a necháme nakynout.

  3. Po vykynutí dáme upéct do vyhřáté trouby (220°C/asi 45-50 minut).

  4. Samozřejmě ho můžete udělat i bez pekárny – z trochy vody, mouky, cukru a všeho droždí kvásek, po jeho vykynutí přidat zbytek surovin a uhníst těsto. Z něj, po vykynutí uděláme bochník.

Poznámka od kuchařky

Chleba moc příjemně voní slunečnicí, má křupavou kůrku a na řezu je tmavý a strakatý semínky.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/